Lansarea volumului “Viata si activitatea Parintelui Nicolae Cananau”

Cruce restaurata situl arheologic de la Catedrala din TomisLansarea volumului "Viata si activitatea Parintelui Nicolae Cananau"
Volumul „Viata si activitatea Parintelui Nicolae Cananau”, va fi lansat maine, 18 decembrie 2010, la Catedrala arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta, cu ocazia pomenirii a 24 de ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui – ne informeaza, printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian


Parintele Nicolae Cananau s-a nascut la 20 septembrie 1919, in satul Badicul-Moldoveni, judetul Cahul (azi in Republica Moldova). Dupa ce a finalizat cursurile scolii primare din comuna Turcoaia, judetul Tulcea, a absolvit Seminarul teologic „Sfantul Apostol Andrei” din Galati, a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti pe care a absolvit-o ca sef de promotie in data de 12 iunie 1942.

A fost hirotonit preot in ziua de 31 octombrie 1942 de catre episcopul Dunarii de Jos, Cosma Petrovici, pe seama parohiei din localitatea Pisica (azi Grindu), judetul Tulcea, unde a slujit pana in anul 1952 cand a fost transferat la Catedrala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta. Aici a slujit ca preot paroh intre anii 1952 – 1986 si a desfasurat o bogata activitate pastoral-administrativa, fiind considerat al doilea ctitor al Catedralei. Parintele Nicolae Cananau a restaurat Catedrala grav afectata de bombardamentele aeriene sovietice din anul 1941: a refacut acoperisul, a repictat biserica, a restaurat obiectele de cult si de patrimoniu salvate in timpul razboiului. Activitatea administrativa a fost dublata si de una publicistica, vazand lumina tiparului o serie de predici si cuvantari, mare parte dintre ele regasindu-se in cartea care va fi lansata sambata.

Parintele Nicolae Cananau a trecut la cele vesnice in ziua de 18 decembrie 1986, la varsta de 67 de ani, vesnica sa-i fie pomenirea!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.