publicat în: Arhivă

67% dintre britanici sustin eutanasia – dezumanizarea persoanelor cu handicap si a celor bolnave

Lacasuri Ortodoxe: din Londra
Angus Reid banner Un sondaj Angus Reid, publicat joi, 11 noiembrie 2010, constata ca 67% dintre cei 2015 respondenti adulti sprijina in mod direct legalizarea eutanasiei in Marea Britanie.

55% afirma ca parintii care isi "ajuta copilul bolnav sa moara, nu trebuie sa fie pedepsiti".

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


58% considera ca "oamenii care ajuta o persoana sa se sinucida nu ar trebui sa fie urmariti penal".

83% afirma ca eutanasia ar oferi oamenilor suferinzi "oportunitatea de a li se usura durerea".
77% considera "trebuie stabilite directive clare" medicilor, privind deciziile de incetare a vietii.

Doar 30% sustin ca legalizarea eutanasiei ar "emite mesajul ca vietile celor bolnavi sau cu handicap sunt mai putin valoroase".

Britanicii sunt egal impartiti in ce priveste intrebarea daca legalizarea eutanasiei ar lasa persoanele vulnerabile, "fara o protectie legala suficienta": 43% fiind de acord cu asta, iar 42% in dezacord.

Cu toate acestea, intr-o scrisoare adresata Publicatiei britanice The Herald, saptamana trecuta, militanta britanica pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati, Alison Davis, care apartine grupului drepturilor persoanelor cu dizabilitati No Less Human, ea insasi cu handicap, a declarat ca propaganda miscarii eutanasiei reprezinta dezumanizarea persoanelor cu handicap si a celor bolnave, concentrandu-se doar pe suferinta lor, si ignorandu-le ca oameni.

Referindu-se la cazul sau, Davis a spus ca o persoana cu handicap care traieste dincolo de previziunile medicilor isi poate folosi experientele si cunostintele pentru a-i ajuta si pe altii, chiar mai vulnerabili decat ea insasi, sa traiasca si sa aiba o viata mai buna. Chiar si ea traieste astfel de 15 ani si este inca in viata, chiar mai hotarata ca niciodata sa traiasca indiferent de ce i-ar mai rapi viata.

"Fiintele umane sunt slabe, viata poate fi buna chiar si cu dureri mari, iar nimeni nu stie cand prognozele medicilor sunt gresite”.

Ea a mai numit "pura nebunie" sa propui sinuciderea asistata juridic, pentru persoanele cu handicap, dar sa cheltuiesti fonduri publice pentru programele de prevenire a sinuciderii.

"Daca as fi murit acum 25 de ani, mi-as fi pierdut cei mai buni ani din viata”, incheie ea.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010