Dependenta sexuala la oamenii puterii

dependenta sexuala la oamenii puteriiLacasuri Ortodoxe: din Washington
Barbatii aflati la putere sunt mai predispusi abuzurilor sexuale, potrivit psihologilor

“Ce doresc, cand imi doresc, am tot dreptul!”. Aceasta este, potrivit specialistilor in comportament sexual, logica oamenilor aflati la putere, dintre care multi au avut cariera pusa in pericol in urma vreunui scandal de moravuri.

Acuzatiile de abuz sexual indreptate impotriva lui Dominique Strauss-Kahn au reaprins dezbaterile pe tema pacatelor pretinsilor “puternici” si ale “vip-urilor”, care s-au aflat mult timp in centrul atentiei psihologilor, informeaza o scrisoare AFP de ultima ora.

“Este vorba despre putere si despre drepturile pe care aceasta si le cere”, observa Sharon O’Hara, director al Institutului de recuperare sexuala, Los Angeles, o clinica specializata in dependenta sexuala. “Am vazut multe la Hollywood”, marturiseste Dr. O’Hara, care vede in dependenta de sex o “sociopatie” care ii poate conduce pe unii pacienti spre comiterea de infractiuni.

“Dependenta sexuala este o boala care ii afecteaza pe multi oameni din lumea divertismentului”, spune Robert Weiss, autorul cartii: “De ce oamenii puterii merg prea departe”.

Istoria americana este plina de exemple de politicieni a caror cariera s-a rupt in urma acuzatiilor de viol sau a descoperirii unui adulter.

“Acumularea de ore de munca, sentimentul invincibilitatii, presiunea constanta si constrangerile de timp ii fac sa devina oameni vulnerabili”, a declarat Dr. Weiss, citand exemple ca Bill Clinton si Tiger Woods.

Dependenta de sex este dezbatuta intre medici si psihiatri. Asociatia Americana Psihiatrica, asociatie lider in psihiatrie in America, nu recunoaste in mod oficial aceasta dependenta ca fiind o boala a mintii.

Dar, Patrick Carnes, un specialist in tulburari sexuale, estimeaza ca aproape 9% din populatia SUA sufera de o astfel de dependenta.

Dr. Weiss spune ca exista un profil tipic al oamenilor afectati de aceasta boala: persoane care “indeplinesc responsabilitati importante, mai ales cele aflate la putere, care isi dedica mai mult de 16-18 ore din viata zilnic, lucrului, aflate in mod constant in miscare, dar si departe de familiile lor”.

Principalele cauze ale acestor tulburari comportamentale au loc datorita lipsei de suport emotional sau a intimitatii, ori a altor cazuri traumatizante neglijate.

Cu toate acestea, trebuie sa ii diferentiem pe dependentii sexuali de delicventii sexuali, spune Dr. O’Hara. Dependenta sexuala victimizeaza pacientul. Cand vine vorba despre “fortarea unui sex non-consensual”, cadem in delicventa.

Expertii noteaza ca este rar cazul in care politicienii sa fie condamnati pentru delicventa sexuala, deoarece de multe ori victimele nu indraznesc sa se planga.

O exceptie recenta, cu toate acestea, a fost cea a fostului presedinte israelian, Moshe Katsav, care a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru viol, in luna martie. Liderul guvernului italian, Silvio Berlusconi este si el urmarit penal, pentru prestatii sexuale platite, cu o minora.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.