Moastele a 32 de sfinti si o particica din Lemnul Sfintei Cruci, la Manastirea Sireti – Rep. Moldova

In data de 10 decembrie 2009, Manastirea Sireti din Republica Moldova si-a serbat hramul (c.Iul.), In ziua cinstirii Sf. Iacob Persul.

Alaturi de obstea Manastirii In frunte cu Staretul Arhimandritul Porfirie, a venit multime de crestini sa participe la slujba prilejuita de sfanta sarbatoare.


Desi a implinit abia zece ani, Manastirea Sireti se bucura de aprecierea crestinilor, si nu degeaba, pentru ca sub Indrumarea Parintelui Staret viata manastireasca decurge In liniste, pace si rugaciune asa cum este bineplacut lui Dumnezeu. Tocmai din acest motiv drumetul binecredincios nu ezita sa-si Indrepte pasul spre portile larg deschise ale Manastirii, sa se Inchine In sfanta Biserica si sa asculte vorba blanda si Inteleapta a monahilor.

Din istoria Manastirii Sireti

In inima Basarabiei, la 16 km de Chisinau sta de veghe, ca un ochi de cer deschis Intre colinele Inverzite, Manastirea Sfantului Mare Mucenic Iacov Persul, ctitorie monahiceasca contemporana ce se vrea a nu rusina traditia ci a o continua creator.

Satul Sireti, In care se gaseste manastirea este situat In raionul Straseni, sat cu vechi traditii ce-si Infig radacinile In negura vremurilor pana la Sfantul Voievod ?tefan cel Mare, ai carui osteni veniti din muntii Vrancei de pe valea Siretului pentru a fi mai aproape de hotarul amenintat si calcat de hoardele pagane.

La 10 decembrie 1998 cei trei monahi slujitori ai bisericii Sfantului Ierarh Nicolae din Sireti, protosinghelul Porfirie, ieromonahul Teodor si ierodiaconul Natanael au sfintit locul viitoarei manastiri, iar la 24 mai 1999 s-a pus temelia bisericii Sf. M. Mc. Iacov Persul, biserica ce s-a sfintit un an mai tarziu, la 29 octombrie 2000.

Acestei obsti i se adauga si Protoiereul Mihail Cazacu care cu ravna si evlavia sa asemeni parintilor niptici ai bisericii rasaritului, marilor ctitori si Intemeietori ai vetrelor monahale a sfintit la 15 septembrie 2004 locul bisericii mari cu hramul "Buna Vestire" si "Sfantul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt".

La 22 martie 2005 au Inceput lucrarile de constructie a marii biserici ce s-au finalizat In septembrie 2006 In totalitate cu cheltuiala parintelui Mihail Cazacu. Manastirea Sireti detine un bogat tezaur duhovnicesc nepretuit si anume parti importante din moastele mai multor sfinti:

* Sf. Ap. Zaheu Vamesul 20 aprilie/ 3 mai
* Sf. Ier. Vasile cel Mare Arhiepiscopul Cezareei Capodociei 1/ 14 ianuarie
* Sf. Ier. Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei 6/ 19 decembrie
* Sf. Ier. Porfirie Arhiepiscopul Gazei 26 februarie/ 11 martie
* Sf. Ier. Ghelasie de la RImet 30 iunie/ 13 iulie
* Sf. Ier. Ignatie Briancianinov 30 aprilie/ 13 mai
* Sf. M. Mc. Iacov Persul 27 noiembrie/ 10 decembrie
* Sf. M. Mc. Gheoghe Purtatorul de Biruinta 23 aprilie/ 6 mai
* Sf. M. Mc. Mercurie 24 noiembrie/ 7 decembrie
* Sf. M. Mc. Teodor Tiron 17 februarie/ 2 martie
* Sf. Mc. Zoticos, Atalos, Filipos si Camasis 4/ 17 iunie
* Sf. Mc. Epictet si Astion 8/ 21 iulie
* Sf. Mc. Sebastian 18/ 31 decembrie
* Sf. Mc. 14000 prunci ucisi de Irod 29 decembrie/11 ianuarie
* Sf. Cuv. Mc. de la Sinai si Raith 14/ 27 ianuarie
* Sf. Cuv. Mc ucisi de arabi In man. Sf. Sava 20 martie/ 2 aprilie
* Sf. Cuv. Mc. ucisi de persi la Hozeva
* Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie si Acachie 1/ 14 mai
* Sf. 40 de Mc. din Sevastia 9/ 22 martie
* Sf. Cuv. ucisi de catolici In Muntenegru
* Sf. Cuv. Antipa Athonitul 10/ 23 ianuarie
* Sf. Cuv. Ioan Iacob Hozevitul 5/ 18 august
* Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog 12/ 25 martie
* Sf. Cuv. Stelian Paflagonul 26/ 9 decembrie
* Sf. Cuv. Serafim de la Sarov 2/ 15 ianuarie
* Sf. Cuv. Gherman din Alaska 27 iulie/ 9 august
* Sf. Cuv. Moise Ungarul 26 iulie/ 8 august
* Sf. Cuv. Siluan Athonitul 24 septembrie/ 7 octombrie
* Sf. Cuv. Onufrie de la Sihastria Voronei 9/ 22 septembrie
* Sf. Cuv. Teoctist 3/ 16 septembrie
* Sf. Mucenita Chiriachi 7/ 20 iulie
* Sf. Cuv. Cucsa de la Odesa
* O particica din lemnul Sf. Cruci

Hramurile manastirii Sireti

Un loc aparte Intre marile sarbatori ale manastirii Il ocupa ziua de 27 noiembrie/10 decembrie, cand biserica ortodoxa Il praznuieste pe Sf.M.Mc.Iacov Persul care este ocrotitorul manastirii si ale carui moaste se pastreaza aici revarsand daruri de tamaduire sufleteasca si trupeasca.
Sf.M.Mc.Iacov Persul este cunoscut ca izbavitor de patimi sufletesti si trupesti.

Al doilea hram este sarbatoarea Bunei-Vestiri praznuita la 25 martie/7 aprilie Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu fiind ocrotitoarea monahilor.

Al treilea hram este praznuirea Prea Cuviosului si de Dumnezeu purtatorului parintelui nostru Ioan Iacob Hozevitul, la 5/18 august.

BISERICA ORTODOXA A REPUBLICII MOLDOVA

Manastirea Sireti – 2009

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.