Minunea Sfantului Arhanghel Mihail la Colosse si Sfantul Arhip, 6 septembrie

Martorul minunii a fost un Sfant cu vietuire de Arhanghel

Colosse sau Colossae, cunoscut si sub numele de Chonae sau Kona („Locul Crapaturii”), e un oras stravechi din Frigia, langa Laodiceea (azi In Anatolia, Turcia), al carui site arheologic nu a fost Inca cercetat. In apropierea lui curge raul Lycos (Lycus), ce izvoraste din estul Muntelui Cadmus, Insa In mod straniu, Inaintea ruinelor orasului, Isi varsa apele printr-o crapatura de stanca, iesind la iveala abia dupa un kilometru de parcurs subteran, continuandu-si curgerea pana la varsarea In raul Maeander.


Sinaxarele ortodoxe prezinta o explicatie pentru acest fenomen geologic, si anume minunea Sfantului Arhanghel Mihail din Colosse, comemorata anual la 6 septembrie, Impreuna cu Sfantul Arhip. Minunea a constat In apararea de catre Arhanghelul Mihail a posibilitatii savarsirii altor minuni, pe acele meleaguri.

Pe la Colosse a trecut In vechime Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, profetind ca locul va fi sfintit prin prezenta Arhanghelului Mihail. La scurt timp, un izvor a tasnit din pamant. Un localnic din Laodiceea a primit Instiintare prin vis de la Arhanghelul Mihail ca fata lui cea muta se va vindeca, daca va bea din apa acelui izvor. Intr-adevar, acest lucru s-a petrecut. Uimiti, tatal si fiica au primit botezul crestin – ei erau pagani – Impreuna cu toata familia. Vestea s-a raspandit, iar la izvor au Inceput sa vina crestini si pagani, vindecandu-se de orice boala. Foarte multi dintre acei pagani au primit botezul, iar tatal fetei ce fusese muta a ridicat o biserica langa izvor, cu hramul Sfantului Arhanghel Mihail.

Dupa 90 ani de la izvorarea apei minunate (sec. II d.Hr.), la biserica a venit Sfantul Arhip, un baietandru de zece ani din Hierapolis. Acesta a ramas ca Ingrijitor al bisericii, nedespartit de locul sfant. Ascet, ravnitor spre iubirea lui Dumnezeu asemenea arhanghelilor Sai, Arhip a primit In curand darul facerii de minuni. El le predica paganilor care veneau la izvor, binevestindu-L pe Hristos.

Un grup de idolatri Intaratati si-a pus In gand sa-l omoare pe tanar. Nereusind decat jignirea si lovirea Sfantului, fiindca Arhip era ocrotit de Dumnezeu, au planificat distrugerea bisericii, a izvorului si uciderea Sfantului, laolalta. Ei au deturnat cursul unei ape (sau chiar a doua ape, dupa cum precizeaza sinaxarele), spre biserica.

Desi a Inteles ce urmeaza sa se Intample, Arhip nu a parasit lacasul, ci s-a rugat lui Dumnezeu si Arhanghelului Mihail, sa zadarniceasca planul rauvoitorilor. Intr-adevar, pe cand apele se Indreptau Involburate spre biserica, Arhanghelul s-a aratat ca o coloana de foc, stand In fata lor. La un anumit loc, Inainte de biserica, el a lovit o stanca, cu un toiag, iar acolo s-a format un defileu subteran, apele curgand prin spartura. Este vorba de acel defileu de circa un kilometru (cinci stadii), existent pana astazi, amintit mai sus. Infricosati de minune, paganii au fugit, iar Arhip a dat slava lui Dumnezeu, petrecand In bisericuta Sfantului Mihail pana la varsta de 70 ani, In linistea rugaciunii.

In prezent, exista mai multe biserici cu hramul Minunii Sfantului Arhanghel Mihail din Colosse, dintre care una se afla In Moscova, fiind ridicata de mitropolitul Alexius, In 1358.


© Copyright Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.