Sfantul nou mucenic Ignatie bulgarul – 8 octombrie, 1 mai

Sfântul Nou Mucenic Ignatie s-a nascut în satul Eski Zagora, regiunea Târnovo a Bulgariei, a fost botezat Ioan si s-a mutat pentru scoala, cu parintii sai, în orasul Philippopolis. Ajuns la vârsta maturitatii, s-a dus la Mânastirea Rila, din vestul Bugariei, unde a rezistat sub ascultarea unui parinte aspru timp de 6 ani, dupa care, nemaisuportând, s-a întors acasa. În acele timpuri începuse si revolta sârbilor împotriva conducerii musulmane, iar tatal lui Ioan a fost ucis, refuzând ca si comandant numit al unei brigazi musulmane, sa lupte împotriva crestinilor ortodocsi. Mama si surorile lui Ioan au fost prinse si ele de agareni, dar acestea s-au convertit la Islam.

Ioan a fugit si a reusit sa se ascunda în casa unei batrâne ortodoxe, dar a fost tradat chiar de mama si surorile lui. Cu toate acestea însa, a reusit sa scape ascunzându-se la noi în tara, în Bucuresti, unde l-a cunoscut si pe Sfântul Mucenic Eftimie. De aici, Ioan si-a dorit sa mearga în Muntele Athos, însa a fost prins de turci, care i-au furat toate lucrurile si l-au obligat sa le promita ca se va converti la islamism, pentru a-i da drumul. Le-a promis si, într-un final, a ajuns la Athos, însotit de un alt calugar pe care îl cunoscuse în drumul sau, prin satul Eski Zagora si s-a stabilit la schitul Sfânta Ana, alaturi de un parinte numit Vasile.

Într-o zi, mergând cei doi la Tesalonic, au fost martorii uciderii celor doi mucenici calugari David si Eftimie din Demetsana. Ioan si-a dorit si el sa fie mucenic, dar parintele Vasile l-a sfatuit sa amâne hotarârea. Cu trecerea timpului, Ioan s-a învrednicit de tunderea în monahism, primind numele de Ignatie. Parintele Acachie, în îngrijirea caruia era dat dupa trecerea la Domnul a parintelui Vasile, i-a dat binecuvântare sa calatoreasca la Constantinopol împreuna cu calugarul Grigorie, ca sa-L marturiseasca pe Hristos. Dupa ce a primit Sfintele Taine la Constantinopol, Ignatie s-a simtit pregatit pentru marea încercare de a deveni mucenic.

S-a îmbracat în haine musulmane, si a mers în fata cadiului, marturisind ca este crestin. Crezând ca Ignatie e nebun, dupa ce si-a aruncat si turbanul de pe cap, jos, cadiul a început sa-l ameninte cu moartea si sa-i promita bunatati daca se va lepada de Hristos, dar el mai tare vorbea despre Mahomed ca despre un profet mincinos. Servitorii l-au prins si l-au târât în temnita. A mai fost judecat odata dar tot nu a cedat amenintarilor, pentru ca, într-un final, cadiul sa dea ordin sa fie spânzurat, în localitatea Daktyloporta, pe 8 octombrie 1814. Dupa trei zile în care a ramas spânzurat, trupul mucenicului a fost rascumparat cu bani de câtiva credinciosi si a fost înmormântat pe insula Prote. În prezent, capul Sfântului Ignatie se afla la Mânastirea Sfântul Pantelimon, din Muntele Athos.

Sfântul se praznuieste si în data de 1 mai, alaturi de Sfintii Acachie si Eftimie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.