publicat în: Arhivă

Tipografiile neincetat sa lucreze, tiparind carti folositoare de suflet! – Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul – 22 iunie (IMAGINI … la Caldarusani)

"Cat avem vreme, sa lucram cele bune. Sa vietuim dupa cum zice Apostolul, cu Infranare, cu dreptate si cu bunacredinta.

Ca dupa ce ne vom duce de aici, niciun cuvant de Indreptare nu ne va fi noua catre Cel ce ne va lua seama. Precum nici carmaciului, dupa ce se va Ineca corabia, nici doctorului, dupa ce va muri bolnavul." sfatuia Sfantul Grigorie Dascalul pe cand pastorea Mitropolia Tarii Romanesti.


Iar cu putin Inainte de trecerea la Domnul, la 22 iunie 1834, i-a spus unui episcop ce Il vegea:
"Sa nu se sminteasca din tiparire Vietile Sfintilor si tipografiile neIncetat sa lucreze, tiparind carti folositoare de suflet!".

Initial a fost Ingropat sub streasina catedralei bucurestene, Insa dupa sapte ani, osemintele sale au fost duse la Manastirea Caldarusani. Pe craniul sau au fost scrise cuvintele care se pastreaza Inca:
„Acest cap este al preasfintitului nostru mitropolit Grigorie al III-lea. La anul 1829 din porunca Rusiei s-au dus In Basarabia, iar dupa slobozenie s-au Intors In Bucuresti, la scaunul sau si au raposat In Domnul cu pace la leatu 1834".

Ucenicii nu au gasit nicio avere In chilia sfantului, doar carti cu specificatia sa fie oferite In dar.

Mitropolitul Grigorie Dascalul a fost canonizat de catre Biserica Ortodoxa Romana la 21 mai 2006, cand i s-a fixat ca zi de praznuire, ziua de 22 iunie.
Credinciosii se pot Inchina la Sfintele sale moaste, la Manastirea Caldarusani din apropierea Bucurestiului, care le adaposteste. In seara din ajun, Slujba Privegherii ii aduna pe credinciosi, care participa alaturi de obstea manastirii la rugaciunile savarsite tainic, la lumina discreta a candelelor si In parfumul coplesitor de mir, tamaie si flori – de la cei patru tei batrani ce strajuiesc Sfanta Manastire In cele patru colturi ale sale.

Sfinte Ierarhe Grigorie, roga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Vecernia cu Litie si Privegherile inchinate Sfantului tin pana la orele 22…, parca special potrivite cu ziua cea mai lunga a anului – solstitiul de vara – pentru ca bucurestenii sa poata ajunge totusi, cat de tarziu, la Caldarusani.

Racla cu Sfintele Moaste este deschisa zilnic, pana seara, tarziu, Sfantul Grigorie Dascalul asteptand in continuare inchinatori.

In Manastire, mai precis in naos, se afla si Icoana Maicii Domnului "Lidianca" facatoare de minuni – Icoana care, prin specificul sau, il are zugravit pe spate pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta.

Manastirea se afla in Satul Lipa, Com. Gruiu, jud. Ilfov (din DN1 se face dreapta, prin Balotesti, spre Dridu).

©Un articol Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion
Redactare: KSLCatalin