Descoperirea cinstitei Cruci si a cinstitelor Piroane ale Mantuitorului, de catre Sfanta imparateasa Elena, 6 martie

Descoperirea cinstitei Cruci si a cinstitelor Piroane ale Mantuitorului, de catre Sfanta imparateasa Elena, 6 martie

Descoperirile stravechi, crestine, sunt deosebit de importante pentru credinciosi. Locurile si zilele corelate cu aceste descoperiri devin speciale, pline de sfintenie nu prin ele Insele, ci prin marturisirea celui sau celor care le-au sfintit, prin amprenta personala a acestuia / acestora.


La Inceputul sec. IV, venind Sfanta Imparateasa Elena In Ierusalim, cu gandul construirii de biserici crestine si al cautarii Crucii Domnului, a aflat de la batranul Iuda evreul ca Crucea se afla Ingropata In spatele templului lui Venus. Templul a fost demolat si s-au facut sapaturi pana la gasirea celor trei cruci. Prin minunea Invierii unui mort, In prezenta patriarhului Macarie, s-a aratat care dintre cruci este a Mantuitorului si care sunt ale talharilor de-a stanga si de-a dreapta.

Se spune ca gasirea Sfintei Cruci a Mantuitorului de catre Imparateasa Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare, a fost Insotita si de descoperirea Piroanelor cu care Domnul nostru a fost strapuns.

In mod minunat, desi piroanele celor doi talhari – dezgropate si ele – erau ruginite, marcate de trecerea timpului, ale Mantuitorului straluceau. Sfanta Elena a daruit Piroanele fiului ei, care a pus un Piron la coroana sa, unul la capastrul calului sau, al treilea la picioarele statuii sale. Prin aceasta Imparatul Constantin voia sa arate ca marirea sa, victoriile In razboaie si ocrotirea Bizantului stau In puterea Domnului nostru Iisus Hristos.

Descoperirea Sfintei Cruci se face la 6 martie, iar Inaltarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie.

Pe locul descoperirii Crucii se afla astazi Biserica Sfantului Mormant, cel mai vestit loc de pelerinaj din lume.

©Studiu si analiza Lacasuri Ortodoxe publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.