Sfantul Nou Mucenic Nicolae din Corint, 14 februarie

Sfantul Nou Mucenic Nicolae din Corint, 14 februarie

Invidia concetatenilor l-a apropiat mai mult de Hristos

Fiind un copil necajit, ramas orfan de la vârsta de 12 ani, Nicolae (Nicolas) s-a învatat de mic cu munca. El a plecat din satul natal, Psari (Ichtys), de lânga Corint, cu intentia de a se angaja la un comerciant din Silivria. Ulterior, a reusit sa-si întemeieze o familie si sa dezvolte propria afacere, într-un mediu destul de ostil. În tot acest rastimp, a urmat poruncile lui Hristos, multumindu-I permanent pentru reusitele sale.


Cu toate acestea, Nicolas nu era bine vazut de unii concetateni turci, care îi invidiau sporul. Acestia l-au denuntat autoritatilor musulmane, ca ar fi ponegrit pe Mahomed. Îndata, Nicolae a fost arestat si chemat în fata tribunalului. Desigur, el nu savârsise acea fapta. Cu toate acestea, el nu s-a dezvinovatit, ci, în loc de raspuns, L-a marturisit pe Hristos.

Au urmat diverse forme de persecutie si înjosire publica, acestea culminând cu arderea trupului sau, treptata, si cu taierea capului – pentru ca nu s-a lepadat de credinta crestina, pâna la sfârsit.

Cei care l-au denuntat, cu acuze mincinoase, au crezut ca l-au învins, necunoscând taina muceniciei si a marturisirii numelui Domnului. Dar… pâna azi, sfântul cap al Mucenicului se afla la mânastirea Schimbarii la Fata a Meteorelor, unde se întâmpla numeroase minuni.

Martiriul Sfântului Nicolae din Corint s-a petrecut la Constantinopol, în anul 1554.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 56/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.