Sfanta Xenia de Saint-Petersburg, cea nebuna pentru Hristos, 24 ianuarie

Sfanta Xenia de St Petersburg Sfanta Xenia de Saint-Petersburg, cea nebuna pentru Hristos, 24 ianuarie

Unii oameni care au avut chemare spre acest tip rar si special de asceza, a nebuniei pentru Hristos, au fost priviti de societate mai Intai ca niste „ciudati”, „neintegrati”. Deseori au fost jigniti fara motiv, marginalizati si chiar loviti. In ciuda acestui fapt, cu trecerea timpului, ei au devenit – prin harul lui Dumnezeu – tot mai cautati si mai iubiti chiar de societatea care-i respinsese initial.


Sfanta Xenia de Saint-Petersburg, cea nebuna pentru Hristos, 24 ianuarie

Asa s-a petrecut si cu Sfanta Xenia de Saint-Petersburg. Pana la 26 de ani, de fapt, aceasta a dus o viata mondena, alaturi de sotul ei, Andrei Feodorovici Petrov, colonel. Cum el a murit subit, In timpul unei petreceri Intre prieteni din Inalta societate, Xenia a Inteles desertaciunea bucuriilor lumii acesteia.
Modul ei de viata s-a si schimbat, imbracandu-se In uniforma rosu cu verde a defunctului, si cerand sa fie chemata cu numele lui. Si-a Impartit toate bunurile, In ciuda faptului ca rudele se opuneau, si a vietuit In cartierele sarace ale St-Petersburgului, fara niciun acoperis.

O perioada de opt ani chiar a si disparut din oras, fara sa se cunoasca exact unde.
Rabdand ocara lumii si facand foarte multe fapte bune In ascuns, Sfanta Xenia s-a remarcat treptat prin marea ei avere: binecuvantarea lui Dumnezeu, ce o Insotea permanent. Noaptea nu dormea, ci mergea pe un camp unde se ruga, In genunchi.

Sfanta Xenia de Saint-Petersburg, cea nebuna pentru Hristos, 24 ianuarie

Sinaxarele spun: daca intra Sfanta Xenia Intr-un magazin, In ziua respectiva negustorul avea vanzare crescuta; daca un birjar a plimbat-o, In ziua aceea i s-a marit castigul; dupa ce a Imbratisat un copil bolnav, acela s-a Inzdravenit. Poporul, care mai Inainte o batjocorea si o batea, a ajuns dupa mai mult timp sa o iubeasca. Ba chiar a fost privita drept „Ingerul pazitor” al orasului Saint Petersburg.

Sfanta Xenia de Saint-Petersburg, cea nebuna pentru Hristos, 24 ianuarie

Femeia Imbracata In zdrente rosii si verzi, care se voia strigata „Andrei”, murise lumii, odata cu sotul. Traia numai pentru Hristos si se ruga staruitor pentru sufletul sotului ei, ce decedase nespovedit si neImpartasit.
Nu se cunoaste data exacta a mortii Sfintei, plasata undeva pe la sfarsitul sec. XVIII.

Mormantul ei, din cimitirul Smolensk, a devenit loc de pelerinaj. Cei veniti aici, dupa ce se rugau Sfintei, luau cu sine pamant din mormantul acesteia. Numai ca atat de multi veneau, Incat periodic acel pamant trebuia cu totul Inlocuit. Cu timpul, s-a pus o lespede peste el, Insa pelerinii au Inceput sa ciopleasca piatra, luand cu ei pietricele.

Mai apoi s-a construit o bisericuta pe locul mormantului. Multi veniti aici primeau vindecare de boli, rezolvarea problemelor, mai cu seama In cazul celor care cereau (si cer) mijlocirea Sfintei pentru aflarea unui loc de munca, obtinerea unei case, Intemeierea unei familii.

Sfanta Xenia de Saint-Petersburg, cea nebuna pentru Hristos, 24 ianuarie

De dragul Sfintei, si drept multumire pentru ajutorul acordat, multi credinciosi savarsesc pomeni In numele sotului acesteia, Andrei.
Canonizarea Sfintei a avut loc In 1978 (de catre Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor) si In 1988, de catre Patriarhia Moscovei.

Cunoscuta si iubita si de credinciosii romani, Sfanta Xenia are sfinte moaste si la noi In tara.

Sfanta Xenia de Saint-Petersburg, cea nebuna pentru Hristos, 24 ianuarie

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.