Episcopul Tomisului, Sfantul Bretanion – 25 ianuarie – La fel de darz ca lupii din Scitia mica

Sfantul Bretanion Episcop al Tomisului Sfantul Bretanion (Vetranion, Betranion), episcopul Tomisului, 25 ianuarie

La fel de darz ca „lupii” din Scitia mica

Puternic, destoinic si curajos, episcopul Bretanion a fost trimis de Dumnezeu pe meleagurile Dobrogei, In anul 369. Poate tocmai pentru a-i apara pe localnici de alunecarea In erezia ariana, pe care a Incercat Imparatul Valens sa o impuna, odata cu vizita sa In Dobrogea, la hotarele Imperiului.

©Lacasuri Ortodoxe


Sfantul Bretanion (Vetranion, Betranion), episcopul Tomisului, 25 ianuarie

Inflacarat de har, Sfantul Bretanion a marturisit credinta ortodoxa Inaintea Imparatului, In catedrala Tomisului, si Inaintea poporului strans la Inchinare.

Conducatorul arian nu a putut lua masuri Impotriva episcopului, dupa plac, fiind oprit chiar de crestinii din Dobrogea, cunoscuti pentru spiritul lor neInfricat.

Toate acestea sunt relatate de istorici precum Sozomen si Teodoret al Cyrului, In acest fel facandu-se atestarea documentara a existentei episcopiei Tomisului.

Sfantul Bretanion (Vetranion, Betranion), episcopul Tomisului, 25 ianuarie

Teologi contemporani, precum pr. prof. dr. Emilian Popescu, au analizat si alte marturii existente, cum ar fi Actul martiric al Sfantului Sava de la Buzau, scris In cancelaria episcopala a Sfantului Bretanion. Din acesta reiese ca moastele Sfantului Sava au fost trimise In Capadocia, Sfantului Vasile cel Mare, cu care episcopul Bretanion avea o relatie de corespondenta.

De altfel, scrisorile 164 si 165 ale Sfantului Vasile au fost adresate mai mult ca sigur ierarhului de Tomis, desi numele acestuia nu este mentionat, locul lui fiind luat de formulele de adresare oficiala.

Sfantul Bretanion (Vetranion, Betranion), episcopul Tomisului, 25 ianuarie

Scrisorile de raspuns nu au fost descoperite, astfel ca nu se cunosc date complete despre episcopul Bretanion.
In preajma anului 381, la 25 ianuarie, episcopul cel plin de virtuti, asa cum il numesc istoricii, a trecut la Domnul, cu pace, dupa ce pastorise cu darzenie, iubit de locuitorii Scitiei mici.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.