publicat în: Arhivă

Scenarii deschise: Sfantul Apostol Andrei – “Asa am devenit pescari de oameni!”

sfantul apostol andrei mozaic din palermo 30 noiembrie

Erau pescari. Oameni simpli, saraci, muncitori si receptivi la adevar. Au trait apoi Intalnirea cu Pescarul de oameni, cu Fiul lui Dumnezeu, aratat de Sfantul Ioan Botezatorul, caruia Andrei Ii era deja ucenic.


Mai intai a fost vestea plina de entuziasm, adusa de Sfantul Andrei fratelui sau, Petru:

„Noi L-am aflat pe Mesia” (Ioan 1, 41).

A urmat imediat chemarea Mantuitorului:

„Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni”. (Matei 4, 19)

„Iar daca Imi spui ca este foarte mare fagaduinta ce a facut-o Hristos lui Andrei si Petru de a-i face pescari de oameni, Iti raspund ca mai cu seama pentru aceasta Ii admir, ca fara sa fi vazut Inca vreo minune, au crezut In maretia fagaduintei si au pus urmarea lui Hristos mai presus de toate. Au crezut ca prin cuvintele cu care ei au fost pescuiti, vor putea, tot cu acelea, pescui si pe altii.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Misiune istorica in Scitia

Cercetarile romanesti (din mediul teologic si nu numai) cu privire la misiunea Sfantului Andrei ca Apostol, In general, si In Scythia Minor (Dobrogea) In particular, au pus In valoare mai multe aspecte ale acestei misiuni.

Unele cercetari au comparat lucrarea misionara a Sfantului Apostol Pavel – apostolul neamurilor, cu cea a Sfantului Andrei. Altele au pornit de la interpretarea modului In care puteau recepta dacii credinta crestina, analizand deci credintele daco-gete, conform unor marturii deja existente.

Ce model avem?

Sa vedem "Modelul misionar al unui Apostol" – dupa Parintele Dr. Sabin Verzan:

Inainte de a ajunge la un anumit popor, Apostolul culegea informatii despre acesta, cu privire la cultura, traditia si religia sa, pentru ca mesajul sa-i fie articulat la ele.

Odata sosit la fata locului, urmeaza imediat „prima proclamare a Evangheliei”, cu „chemarea insistenta la credinta” si Botezul primilor convertiti.

In acest fel ia fiinta Biserica locala care primeste, In cel mai scurt timp, pe slujitorii hirotoniti; acestia provin, de regula, din randul celor ce au primit cei dintai Botezul.

Mai apoi, Apostolul Ii Intarea In credinta pe noii convertiti, ca Invatator si facator de minuni, pe o durata mai lunga de timp.

Si, randuirea episcopului, ca scop final

Episcopul randuit de un Apostol Intr-o zona era, de regula, unul dintre cei 70 ucenici ai Mantuitorului, Insotitor al acestuia In calatoriile misionare, sau un localnic care se remarca dupa o vreme.

Randuirea episcopului era scopul final al misiunii apostolice, acesta ramanand sa Intareasca si sa pastoreasca biserica nou Infiintata, ca succesor apostolic In deplinatatea harului.

Astfel, o lucrare apostolica presupunea Intemeierea de biserici locale, dar si asigurarea acelor structuri „prin care se asigura continuarea lucrarii crestine la fata locului, conducerea vietii crestine, desfasurarea oricaror activitati misionare, filantropice si de ajutorare crestina”.

Un apostol revenea de cateva ori In zona evanghelizata, pentru a urmari progresul bisericilor Intemeiate, Indrumandu-le dupa caz.

Ca o particularitate a modului In care dacii au primit credinta crestina, fata de alte popoare, ar fi faptul ca acestia s-au bucurat de venirea Apostolului, fara sa intentioneze martirizarea lui. Cu toate acestea, martiriul sfantului a avut loc In Patras (Grecia), unde acesta a fost rastignit de catre Inchinatorii la idoli, nemultumiti.

Scitia (Mica – Dobrogea; Mare – Nordul Marii Negre, respectiv Sudul Ucrainei) nu a reprezentat decat limita cea mai Indepartata a ariei misionare a Sfantului Andrei – trasa la sorti pentru evanghelizare

Sfinte moaste si reprezentari romanesti:

piciorul sf andrei In prezent, piciorul Sfantului Andrei se afla la manastirea Sfantul Pantelimon de la Muntele Athos, iar capul sau, In Patras.

Reprezentari romanesti, legate de Sfantul Andrei:
– colinde dobrogene despre venirea Sfantului Andrei;
– luna decembrie numita popular „undrea” (ca o prelungire a comemorarii sarbatorii din 30 noiembrie);

– punctul romanesc de cusatura: cruciulita (In X, dupa crucea Sfantului Andrei);
– Impletitul la andrele (la care acestea se tin tot In forma de X).

?i a spus Hristos: „Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni”. (Matei 4, 19)
Din mila lui Dumnezeu,

UN articol realizat KSLCatalin
Cantarea in limba rusa: "Doamne miluieste!"


Si bibliografia:
– Sfantul Ioan Gura de Aur, Scrieri III, EIBMBOR, 1994
– Biblia sau Sfanta Scriptura, EIBMBOR, 2001

– Pr. Dr. Sabin Verzan, „Sfantul Apostol Andrei”, Editura Diacon Coresi, 1998
– Iconografie ortodoxa cu privire la Sfantul Apostol Andrei

– Sinaxare ortodoxe – 30 noiembrie