publicat în: Arhivă

1 septembrie, Sfantul Cuvios Dionisie cel Mic (cel smerit, romanul)

1 septembrie: pe langa inceperea unui nou an bisericesc, Biserica Ortodoxa Romana cinsteste pe Sfantul Cuvios Dionisie cel Mic.

Sfantul Cuvios Dionisie cel Mic, supranumit si Dionisie cel Smerit, este originar din Dobrogea, s-a nascut in jurul anilor 460 – 470 si s-a mutat catre Domnul in Italia, La Vivarium, pe la anii 545 – 550.


Dupa ce s-a format in scolile si manastirile din Dobrogea, Sfantul Cuvios Dionisie cel Smerit va intra de tanar in monahism.

A fost foarte bun prieten cu Sfantul Ioan Casian, cu care a plecat la Constantinopol si apoi la Roma, la invitatia Papei Ghelasie, care avea nevoie de traducatori.

Datorita alesei sale pregatiri intelectuale si duhovnicesti, Cuviosul Dionisie cel Mic ramane la Roma, unde va sluji in Biserica Ortodoxa, sub conducerea a 10 papi.

Activitatea sa prodigioasa contine traduceri din Sfintii Parinti, biografii de sfinti, trei colectii de traduceri ale canoanelor precum si aportul in intemeierea cronologiei in era crestina.

Prin aceasta, Sfantul Dionisie a renuntat la numeroatrea anilor de la intemeierea Romei si a inceput cronologia erei crestine, de la Nasterea Domnului Iisus Hristos.