publicat în: Arhivă

Sfantul Ierarh Aidan de Lindisfarne, Apostolul Northumbriei, 31 august

sfantul ierarh aidan 31 august Cei tari In cerbice au ascultat rostirea simpla, cu blandete

Sinaxarele ortodoxe, inclusiv cele romanesti, Il pomenesc la 31 august pe Sfantul Aidan, irlandez de origine, apostol In Northumbria (Nordul Angliei). Acest lucru este paradoxal, ca un irlandez sa fie trimis In misiune printre englezi, datorita faptului ca britanicii au fost crestinati Inaintea irlandezilor. Britania a fost parte a Imperiului Roman si a primit mai usor crestinismul, pe cand Irlanda nu. Multi misionari care au adus credinta In Irlanda au fost britanici, cel mai cunoscut dintre ei fiind Sfantul Patrick, patronul spiritual al Irlandei.


Cand puterea Romei a slabit In Britania, nordul acesteia a fost cucerit de englezii pagani, care au Intemeiat regatul Northumbriei, sub conducerea neInfricatului Aethelfrith (Etelfrid). Acesta a murit pe campul de lupta, In 616, iar fiii lui au fost exilati. Dintre ei, Oswald a ajuns la manastirea Sfantului Columba, de pe insula Iona din Scotia. Acolo vietuia monahul Aidan. Povatuit de calugarii irlandezi de la Iona, Oswald a primit botezul crestin, dorindu-si cucerirea tronului Northumbriei, spre a Indemna la credinta crestina Intreg poporul barbar.

Oswald a ajuns rege In 633, In urma unei batalii, dupa care i-a rugat pe calugarii irlandezi sa trimita misionari In tara sa.
A fost trimis un prim episcop, care s-a lovit de firea „Incapatanata” a localnicilor englezi, si s-a Intors la manastirea Iona, dezamagit. Abia atunci a fost ales ca misionar calugarul Aidan, renumit pentru blandetea sa neIntrecuta, hirotonit episcop.

Aidan a sosit Impreuna cu 12 calugari irlandezi, alegandu-si ca resedinta episcopala insula Lindisfarne, de langa capitala Northumbriei, Bamburgh. Primul sau obiectiv a constat In ridicarea unui asezamant monahal, din lemn, cu biserica, chilii, trapeza si ateliere de lucru. De aici Sfantul Aidan a pornit misiunea sa, realizata dupa un plan simplu: mergea pe jos, din sat In sat, cu mai multi calugari, vorbind oamenilor pe Inteles.

Intr-o prima etapa planul a fost mai greu de aplicat, datorita necunoasterii limbii engleze. Insusi regele, Oswald, protectorul misionarilor irlandezi, i-a ajutat pe acestia sa-si Insuseasca limbajul, dat fiind ca el Insusi, In perioada exilului, Invatase irlandeza. Cu multa bunavointa, Aidan le vorbea despre Hristos numai acelora care doreau sa asculte, fara insistenta. Din cand In cand, calugarii irlandezi reveneau In acelasi sat, formandu-se treptat comunitati crestine locale.

Sfantul Aidan s-a preocupat ca, dupa moartea sa, In Northumbria sa ramana continuatori ai misiunii sale, dintre localnici. Dumnezeu Insusi l-a ajutat In realizarea acestui plan: o banda de tineri englezi, ostili crestinilor, au Incercat sa-l atace pe Aidan si pe calugari. Intampinandu-i cu bunatatea binecunoscuta, Aidan i-a convins foarte repede sa se calugareasca si sa se alature obstei de la manastirea din Lindisfarne.

Dupa Oswald, a urmat la tron regele Oswin, simpatizant al misiunii crestine din tara sa. El a oferit Sfantului Aidan un cal de rasa, cu harnasament de pret, pentru a nu mai merge pe jos prin sate, ci sa se deosebeasca de oamenii de rand. Indata, episcopul a daruit calul unor saraci, cu toate podoabele sale, continuand propovaduirea In acelasi spirit calugaresc, cu simplitate, bunatate, fara ostentatie.

In jurul manastirii din Lindisfarne s-a organizat si o scoala calugareasca, pornindu-se de la studierea Psaltirii si a celor patru Evanghelii. O noua dificultate s-a ivit In acest punct: cartile de cult si cele duhovnicesti detinute de calugarii irlandezi erau In limba latina. De aceea a fost necesara si studierea acestei limbi. Preocupat si de o dezvoltare a monahismului pe linie feminina In Northumbria, Sfantul Ierarh Aidan a convins-o pe monahia Hilda sa se stabileasca aici, fiind cea mai cunoscuta egumena din vremea aceea. Ea s-a dedicat activitatii didactico-religioase, Incat cel putin 15 elevi ai ei au ajuns episcopi.

Dupa 16 ani de episcopat, Sfantul Aidan a trecut la Domnul In Bamburgh, la 31 august 651. Este cinstit ca apostol al Northumbriei si unul dintre apostolii Angliei. Moastele sale au fost mutate In anul 664, la manastirea Iona.