Sfantul Apostol Tit, 25 august

N-a aflat mantuirea din Intelepciunea pagana

Chemat de Dumnezeu la apostolat, din insula Creta, Tit era un grec pagan, iubitor al filozofiei, poeziei si al stiintei. Dedicat studiilor, ducea o viata virtuoasa, Intr-un mediu luxuriant, neinfluentat de viciile celor din jur. De aceea, la varsta de 20 de ani a avut un vis deosebit, prin care „o voce din cer” l-a Indemnat sa nu caute mantuirea propriului suflet In filozofia greaca, Intrucat nu acolo o va afla. Indata dupa acest vis, Tit a cercetat scrierile profetice ale Vechiului Testament, Indeosebi pe cea a Proorocului Isaia, considerand ca adresare directa capitolul 47 al acestuia:


„(…) Tu te-ai obosit Intreband pe atatia sfatuitori! Sa iasa la iveala si sa te izbaveasca acei care masoara cerul si iscodesc stelele; care In fiecare luna noua spun ceea ce se va Intampla. Iata-i ca pleava pe care o mistuie focul, asa vor ajunge ei si de puterea flacarilor viata lor nu vor putea s-o scape, caci nu va fi jeratic la care sa se Incalzeasca, nici vatra ca sa stea Inaintea ei. Asa se va Intampla cu aceia pe care te-ai ostenit sa-i Intrebi si cu care ai facut negot din vremea tineretii tale. Fiecare va pleca la ale sale si nimeni nu va fi sa te scape.” (Isaia 47, 13-15)

Prin lucrarea Proniei, Tit a fost trimis de unchiul sau, guvernatorul Cretei, la Ierusalim, sa afle mai multe despre noul Profet si facator de minuni din Palestina. Intalnindu-L pe Mantuitorul si ascultandu-I cuvintele, Tit a crezut ca El este Fiul lui Dumnezeu si nu s-a despartit de El, urmandu-L pana la rastignire, Inviere si Inaltarea la cer. A fost prezent si In ziua Cincizecimii, primind botezul crestin, iar dupa o vreme a ajuns ucenic al Apostolului Pavel.

Sfantul Apostol Tit, numarat cu cei 70 de ucenici, este amintit In numeroase scrieri ale Noului Testament, Intre care Epistola a doua catre Corinteni, Epistola catre Galateni, A doua Epistola catre Timotei, Epistola catre Tit s.a. El l-a Insotit pe Sfantul Pavel In calatoriile sale misionare, dupa care a fost hirotonit episcop al Cretei de catre acesta, Intorcandu-se In patria sa (Intre anii 62 – 64). Aici fusesera si alti misionari crestini, Inaintea sa, dar biserica nu era Inca bine organizata. De asemenea, aparusera unele grupari care discutau contradictoriu, In privinta cuprinsului credintei. Sfantul Tit, Impaciuitor, a rezolvat toate aceste probleme, fiind renumit si respectat pentru taria credintei, evlavie si facere de minuni.
Astfel, a adus la credinta multi pagani si eretici, iar prin rugaciunea sa a daramat idolul zeitei Diana In timpul unui festival si o constructie care era destinata a fi templul lui Zeus.

Atunci cand Sfantul Pavel a fost Intemnitat la Roma, a parasit Creta, spre a fi alaturi de povatuitorul sau, dar dupa moartea acestuia s-a Intors la scaunul episcopal, continuandu-si misiunea Incredintata pana la adanci batraneti. Unele surse precizeaza ca a trecut la Domnul la varsta de 94 de ani, altele la 97, cu pace. Inaintea mortii, fata lui stralucea.

A fost considerat oficial ca Sfant In sec. IV, iar In sec. VI s-a ridicat o biserica din lemn cu hramul sau, unde au fost aduse si sfintele sale moaste, In Gortina (insula Creta). Aceasta bisericuta a fost distrusa In anul 824, odata cu invazia saracinilor. O parte din moastele sale s-au pierdut, ramanand numai capul Sfantului, recuperat de crestini. In anul 961 s-a ridicat o biserica mitropolitana In cinstea Sfantului Apostol Tit, In orasul Heraklion, iar acolo a fost adus capul Sfantului. Cand orasul a cazut sub turci, In 1669, moastele au fost mutate la basilica San Marco din Venetia. Dupa negocieri de aproape zece ani (In perioada 1957-1966), pe 15 mai 1966, capul Sfantului Tit a fost returnat Cretei, fiind asteptat de sute de credinciosi, In frunte cu arhiepiscopul Cretei, Eugenios.

„Pentru aceasta te-am lasat In Creta, ca sa Indreptezi cele ce mai lipsesc si sa asezi preoti prin cetati, precum ti-am randuit”; „Intru toate arata-te pe tine pilda de fapte bune, dovedind In Invatatura neschimbare, cuviinta, cuvant sanatos si fara prihana, pentru ca cel potrivnic sa se rusineze, neavand de zis nimic rau despre noi.” (Epistola Sfantului Apostol Pavel catre Tit 1, 5; 2, 7-8)

© Copyright Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.