Sfantul Calinic, patriarh de Constantinopol, pomenit la 23 august

Voi binecuvanta ridicarea bisericii, nu demolarea ei!

Primul preot al bisericii Vlahernei din Constantinopol, Calinic, a fost ales patriarh de Constantinopol In anul 693, dupa moartea predecesorului sau, Pavel (686-693). In vremea aceea Imparatea Iustinian II (685-695), cel fara frica de Dumnezeu. Acesta, dorind sa ridice un palat cu o fantana arteziana langa o biserica a Maicii Domnului, a considerat ca biserica trebuie demolata, pentru Implinirea planurilor sale marete.


El l-a chemat atunci pe patriarhul In functie, Calinic, cerandu-i binecuvantare pentru demolare. Contrariat, acesta i-a explicat ca nu exista binecuvantari decat pentru ridicare de lacasuri de cult, nu si pentru distrugerea lor, Incercand sa-l convinga sa-si schimbe planul. Imparatul a mers insa pana la capat, iar biserica a fost daramata. Cu durere, patriarhului Calinic nu i-a mai ramas decat sa exclame: „Slava Tie, Doamne, Celui ce Ingaduiesti Infaptuirea unor asemenea lucruri!”

In scurt timp, mania lui Dumnezeu l-a ajuns pe Imparat. El a fost detronat, Intemnitat la Inchisoarea Cherson, unde i s-a taiat nasul, primind porecla „Nas taiat” si a fost Inlocuit de Imparatul Leontie (695-698). Dupa zece ani, Iustinian a reusit sa evadeze din Inchisoare si, strangandu-si o armata puternica, a avansat spre Constantinopol.

Sigur de victorie, el a promis cu juramant pe Sfanta Cruce, Sfanta Evanghelie si Sfintele Taine ca nu va face rau nimanui: nici populatiei, nici lui Leontie, nici patriarhului. Dar abia intrat In oras, a masacrat cetateni nevinovati, persoane cu functii publice, l-a decapitat pe Leontie si l-a torturat pe patriarh, considerandu-l complicele lui Leontie.

Dupa ce l-a maltratat pe Sfantul Calinic, Iustinian a poruncit zidirea lui, de viu, In Roma unde-l exilase In prealabil. Dupa 40 de zile de la zidire, au fost desfacute pietrele si l-au gasit pe patriarh Inca viu, dar slabit. Dupa alte patru zile a murit, In anul 705. El a fost Ingropat In biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Roma, dupa cum s-a aratat In vis papei Ioan VI (701-705).

Sfantul Calinic, patriarhul Constantinopolului este cinstit ca marturisitor si mucenic al Ortodoxiei de toate Bisericile Ortodoxe, fiind sarbatorit la 23 august.


© Copyright Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.