publicat în: Arhivă

IN MEMORIAM: Parintele Teofil, om al bucuriei, mentor si ctitor de constiinte (PS Visarion Episcopul Tulcei)

L-am cunoscut pe parintele Teofil Inca din vremea cand eram student teolog si-l admiram…


SocialTwist Tell-a-Friend

Dupa o scurta dar grea suferinta a trecut la cele vesnice arhimandritul Teofil Paraian, parinte duhovnicesc si mentor de constiinte a multor clerici, monahi si mireni din tara noastra.

Vestea mortii sale a umplut de tristete sufletul si inima celor care l-au cunoscut si l-au pretuit. ?i nu putini au fost cei care s-au Impartasit din cuvantul sau, „cuvant cu putere multa”, cuvant ce a zidit In oameni credinta, dragostea si dorul dupa Dumnezeu si dupa desavarsire.

Multi au fost cei care s-au Impartasit „din ospatul credintei” – sa amintim titlul unei carti a lui, si Ingenunchind In fata parintelui sub epitrahil si-au martirisit pacatele primind dezlegare si canon, Imbarbatare si curaj In lupta cu ispitele vietii Intru dobandirea mantuirii.

L-am cunoscut pe parintele Teofil Inca din vremea cand eram student teolog si-l admiram cum predica Inaripat la slujbele din duminici si sarbatori la Manastirea Sambata. Mai bine l-am cunoscut In anii cand am fost episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului cand la popasurile de la Sambata ne Impartasea cuvant de Invatatura si de povata iar In ceasurile de taina depana amintiri despre oamenii pe care i-a cunoscut si care l-au si marcat In viata: mitropolitii Nicolae Balan, Nicolae Colan si Nicolae Mladin, arhiereul Teodor Scorobet, parintele Arsenie Boca, parintele Serafim Popescu, parintele Veniamin Tohaneanu si altii despre care vorbea Intotdeauna frumos.

A fost un om al bucuriei, un om care aducea bucurie In suflete, un om care stia sa aprinda focul dragostei pentru Dumnezeu si pentru semeni la cei ce-i cautau sfatul.
A fost un mentor si ctitor de constiinte care a stiut sa daltuiasca prin cuvant chipul lui Dumnezeu In mintea celor ce-l aveau ca pastor duhovnicesc si povatuitor.

A fost un om daruit cu multe haruri, pe care nu le-a tinut doar pentru sine si le-a Impartasit cu darnicie si altora.

A fost un om al datoriei Implinite, un calugar ce nu si-a lasat niciodata, chiar si In lungile calatorii ce le facea, pravila randuita. Un slujitor ce se apropia mereu de Sfantul Altar cu acea sfiala si emotie la fel ca si atunci canda primit punerea mainilor pururea pomenitului mitropolit Antonie Plamadeala al Ardealului, harul preotiei.

Parintele Teofil a fost un om care a insuflat tuturor un optimism debordant, un optimism pe care-l traia el continuu pentru a putea surmonta infirmitatea de care suferea.

A fost un om unic prin calitati, un om care dadea sfaturi tuturor, un om care simtea prin puterea harului nevoile si suferintele fiecaruia.

A fost un om caruia Dumnezeu i-a dat putere pana In ultimele clipe ale vietii, un om de care s-au bucurat multi si care a adus lumina In Intunericul sufletesc al multora. A fost un misionar, un semanator de cuvinte In ogorul sufletesc al multora.

Mitropolitul Antonie Plamadeala spunea atat de sugestiv despre Parintele Teofil: „Cand vorbeste oamenilor nici nu Iti dai seama ca el nu vede! E atat de aproape de problemele omului, de problemele cu care e confruntat, de nevoile pe care le are. El parca stie totul, parca Intelege totul, parca are solutii pentru toate cazurile care Ii vin Inainte. De altfel nici nu face caz de faptul ca el nu vede. ?i nimeni nu are impresia ca el nu vede. E un om extraordinar”.

Iata ce frumos vorbea despre el mitropolitul Antonie care a si realizat o carte interviu cu parintele Teofil intitulata „Cine sunt eu? Ce spun eu despre mine” Sibiu, 2003.

Cu parintele Teofil se Incheie galeria marilor duhovnici pe care i-a avut neamul nostru romanesc si care In vremurile tulburi ale defunctului regim totalitar au mentinut treaza constiinta si credinta romanilor.

Acum la ceasul plecarii sale „sa gandim frumos” despre el, caci el a avut mereu „ganduri senine”, traind din plin „bucuriile credintei cu fata spre vesnicia fericita” – amintind prin aceasta cateva titluri din cartile sale si sa-l rugam pe Dumnezeu sa-i faca parte de vesnica odihna Intru Imparatia Bucuriei celei vesnice.
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca cu dreptii.

† Visarion

Episcopul Tulcii
Formularul creat pentru a oferi membrilor, abonatilor si vizitatorilor Lacasuri Ortodoxe ocazia de a-si putea exprima gandurile, amintirile, mesajele, trairile legate de acest mare duhovnic si parinte al nostru: Pr. Arhimandrit Teofil Paraian – un parinte "raspanditor de bucurie"*, poate fi accesat dand click aici: .

Mesajele vor fi triate de administratia Lacasuri Ortodoxe, rezervand bineinteles si subintelegand drepturile de postare si publicare ulterioara.

* Intr-un interviu realizat cu ocazia unei lansari ce carte, nu cu mult timp inainte de a se muta la Domnul, parintele Teofil afirma: "As fi foarte bucuros daca as sti ca am reusit astfel, prin ce-am facut in viata mea, sa fiu si eu raspanditor de bucurie!"