publicat în: Arhivă

Dupa 53 de ani: Resfintirea unei biserici deosebite si innoirea sfintei mese – Burlovenii Vechi (Baile Herculane)

Credinciosii din parohia Borlovenii Vechi, protopopiatul Baile Herculane au primit o vizita chiriarhala dupa 53 de ani, cu prilejul slujbei de resfintire a bisericii si de innoirea sfintei mese.

La finalul efortului de restaurare a interiorului bisericii si de primenire a sfintei mese, afectate de intemperiile vremii si in pericol de surpare, biserica parohiei Borlovenii Vechi si-a primit cununa binecuvantarii prin slujba de resfintire a bisericii si de reasezare a sfintelor moaste in piciorul sfintei mese.


Slujba de resfintire a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta unui numar mare de credinciosi.

Ultima slujire arhiereasca in parohia Borlovenii Vechi a avut loc la data de 6 octombrie 1957 si a fost oficiata de mitropolitul Vasile Lazarescu.

in cadrul Sf. Liturghii, Preasfintia Sa a oficiat si hirotonia intru diacon a tanarului teolog Sergiu Dalea, care va fi hirotonit intru preot pe seama parohiei Ticvaniu Mare din protopopiatul Oravita.

La incheierea Sf. Liturghii, Chiriarhul locului a tinut un cuvant de invatatura, in finalul caruia a felicitat preotul, ctitorii, enoriasii, lucratorii si binefacatorii bisericii parohiale, dupa care toti credinciosii au participat la agapa frateasca oferita de catre parohie cu prilejul acestui fericit eveniment.

Actualul edificiu bisericesc din Borlovenii Vechi s-a zidit intre anii 1800-1824, in timpul pastoririi preotilor Ilie Miulescu (1789-1821) si Iancu Pistrila (1821-1878), de catre „maormaistor” Lorentz Seevald din Orsova. Cel care a incuviintat si a binecuvantat zidirea bisericii a fost episcopul Iosif Ioanovici ?acabent.

Nu a fost tarnosita de catre ierarh la vremea respectiva, intrucat scaunul eparhial de la Varset era vacant, ci doar binecuvantata prin protopopul Nicolae Stoica de Hateg la 28 iulie 1824. Tarnosirea s-a facut la 6 octombrie 1956, de catre mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului.

Biserica are o forma dreptunghiulara, fiind construita in stil baroc-vienez, din piatra de cariera (granit) si caramida arsa. Catapeteasma este din caramida.

Principalii ctitori ai bisericii parohiale din Borlovenii Vechi sunt credinciosii parohiei. O contribu?ie importanta la edificarea acestui sfant loca? a avut-o locotenetul Moise Guran si familia Boldea (Protopopul colonel Pavel Boldea) care a improprietarit biserica cu sesie parohiala.

Clopotele bisericii au fost donate de catre colonelul Romulus Boldea. Biserica a fost pictata in anul 1847 de catre Dimitrie Turcu. in anul 1870 pictura a fost renovata de Nicolae Hasca.

incepand cu anul 2001, biserica a intrat intr-un amplu proces de renovare atat in interior cat si in exterior. Noua pictura a fost realizata in tehnica ulei de catre pictorul Valeriu Dragomir din Lapu?nicul Mare, Protopopiatul Baile Herculane, in stil neobizantin, intre anii 2003-2007.

Lucrarile au fost coordonate de catre Consiliul Parohial si preotul paroh Gheorghe Vlasie, fiind finalizate prin contributia majoritara a credinciosilor din parohie, a Consiliului Judetean Caras-Severin, a Primariei Prigor.