publicat în: Arhivă

Cimitirul evreiesc din Salonic

Un rabin in cimitirul din Salonic Lacasuri Ortodoxe: din Salonic (Grecia)
Cimitirul evreiesc din Salonic – Grecia a fost profanat

Trei militanti greci neo-nazisti au fost arestati vineri, 14 mai 2010, in zori, in apropierea cimitirului evreiesc din Salonic, in nordul Greciei, fiind suspectati de profanarea acestuia, a declarat o sursa din politie catre France Presse.


Un rabin in cimitirul din Salonic Tinerii, printre care si un minor sub 17 ani, urmeaza sa fie deferiti justitiei, a declarat sursa. Politia a mai explicat ca acestia au fost arestati imediat dupa ce au scris pe zidurile cimitirului, aflat intr-o suburbie a orasului Salonic, sloganuri naziste, initial varsand benzina si incendiind cateva morminte.

Comunitatea evreiesca din oras, din sanul careia aproximativ 50.000 de evrei au fost exterminati sub ocupatia nazista, si-a exprimat "intristarea si indignarea" in urma acestui act.

intr-o declaratie, presedintele Comunitatii, David Saltiel, si-a exprimat "convingerea ca statul va lua toate masurile pentru a-i pedepsi pe faptasi”.

Patru persoane, un american de origine greaca, doi britanici si un grec, au fost acuzate la sfarsitul lunii ianuarie 2010, pe insula Creta (sud), pentru incendierea (in zilele de 5 si 16 ianuarie) unui recent monumente evreiesc, Sinagoga din Chania, fondata in Evul Mediu.

Aceste actiuni au fost cele mai grave acte de vandalism care au vizat, in ultimii ani, in Grecia, cimitirele si cladirile evreiesti.

©Traducere si redactare: Carmen_Ana Ion

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 18/2010