publicat în: Arhivă

Intalnire la Auschwitz-Birkenau / Proiectul Aladin

Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin 200 de personalitati din diferite tari la o temperatura sub zero grade aducand un omagiu victimelor Holocaustului200 de personalitati din diferite tari, la o temperatura sub zero grade,
aducand un omagiu victimelor Holocaustului

Ieromonahul Alexander Siniakov, rector al Seminarului ortodox rus din Paris si responsabil pentru relatiile eparhiei de Chersonèse cu Bisericile si societatea, a participat si el la reuniunea la nivel inalt ce a avut loc in Auschwitz-Birkenau.

Vizita s-a desfasurat in data de 1 februarie 2011, fiind sprijinita de UNESCO si primaria din Paris, si organizata in cadrul proiectului Aladin. Acest proiect a fost lansat in 2009 de peste 200 personalitati din Europa si din lumea arabo-musulmana, pentru promovarea dialogului intercultural.

La aceasta vizita au participat: Cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, Bertrand Delanoë, primarul Parisului, Irina Bokova, Director general UNESCO, Eleonora Mitrofanova, reprezentant permanent al Federatiei Ruse la UNESCO, Gerhard Schröder, fostul cancelar german, Gilles Bernheim, mare rabin al Frantei, precum si emisari speciali, reprezentanti ai sefilor de stat si de guvern din mai multe tari arabe, din Israel, Europa si SUA, personalitati religioase, academicieni, primari din mai multe metropole ale lumii si supravietuitori ai Holocaustului.

„Punctul central al proiectului Aladin este acela de a permite personalitatilor celor trei mari religii monoteiste: crestinismul, iudaismul si islamul, sa se reuneasca in acest loc de exterminare al evreilor", a precizat cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, pentru AFP.

Marele rabin al Poloniei, Michael Schudrich, si-a exprimat cu acest prilej speranta ca aceasta reuniune interreligioasa va contribui la prevenirea genocidului pe motive religioase, in viitor.

„Aducand impreuna lideri religiosi evrei, crestini si musulmani, care sa constate ce a insemnat cel mai infiorator genocid din istoria lumii, pot creste sansele ca ei sa fie capabili sa stopeze un alt asemenea genocid", a declarat d-l Schudrich pentru AFP.

Circa 1 100 000 persoane au fost ucise intre anii 1940-1945 la Auschwitz-Birkenau, lagar infiintat de Germania nazista in sudul Poloniei. Pe langa victimele de nationalitate evreiasca – cele mai numeroase – au murit si circa 70 000-75 000 polonezi non-evrei, 21 000 romi, 15 000 prizonieri de razboi sovietici si intre 10 000-15 000 de alti detinuti, potrivit datelor detinute de muzeul Auschwitz.

Reuniunea a avut loc in preajma Zilei Internationale a Holocaustului, din 27 ianuarie.