Justitia din Cairo a suspendat o decizie a Al-Azhar, de interzicere a niqab-ului

Lacasuri Ortodoxe: din CAIRO – Egipt
Justitia din Cairo a suspendat o decizie a Al-Azhar, de interzicere a niqab-ului

Tribunalul administrativ din Cairo a suspendat miercuri, 27 ianuarie 2010, o decizie a Consiliului Suprem al Al-Azhar, de interzicere a purtarii niqab-ului in stabilimentele care depind de aceasta prestigioasa institutie sunnita – a precizat o sursa judiciara.


Justitia din Cairo a suspendat o decizie a Al-Azhar, de interzicere a niqab-ului

Aceasta decizie este un nou pas in dezbaterea care priveste purtarea voalului complet, punctat in urma mai multor recursuri in justitie, in decursul a mai multe luni, in Egipt.

Consiliul Al-Azhar a decis, la inceputul lunii octombrie 2009, interzicerea purtarii voalului complet niqab – care dezvaluie doar ochii – in spatiile unde se desfasoara cursuri frecventate de femei si in toate institutiile in care invata femei, din cadrul Al-Azhar, inclusiv in resedinta sa universitara.

Potrivit unor surse judiciare, o liceana pe numele sau Hoda Ramzi a depus o plangere, dupa ce a fost impiedicata in octombrie 2010 sa intre in scoala sa, care apartine de Al-Azhar, pentru ca a refuzat sa renunte la niqab.

Avocatul sheikh-ului Al-Azhar, Mohammad Sayyed Tantawi, a declarat in fata instantei ca Imamul nu a luat o decizie oficiala privind interzicerea niqab-ului in termeni absoluti, dar a vrut sa-l interzica la cursurile unde participa doar femei.

Justitia din Cairo a suspendat o decizie a Al-Azhar, de interzicere a niqab-ului

Saptamana trecuta, justitia egipteana a respins deja o decizie a Ministerului Educatiei, privind interzicerea niqab-ului in resedintele universitare si in salile de examinare.

Marea majoritate a femeilor musulmane egiptene poarte hijab, o esarfa ce ascunde parul si gatul, dar care lasa fata descoperita. Numarul femeilor egiptene care poarta niqabul este, totusi, in crestere accentuata in ultimii ani.

Sustinatorii niqabului cred ca purtarea sa tine de libertatea individuala religioasa, si nu ar trebui sa faca obiectul unor limitari. Cu toate acestea, autoritatile egiptene, dar si unele cercuri religioase, vad niqabul ca pe o reflectare a progresului Islamului rigorist in societate.

Stanciu-Ana / redactie

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.