Guvernul Danemarcei a decis limitarea purtarii burqa si niqab in public

Lacasuri Ortodoxe: din Copenhaga – Danemarca
Guvernul Danemarcei a decis limitarea purtarii burqa si niqab in public

Partidul Liberal-Conservator danez a decis la sfarsitul saptamanii trecute, in data de 28 ianuarie 2010, restrangerea purtarii burqa si niqab in public, dar fara sa interzica complet voalul, lasand dupa caz la latitudinea scolii, administratiei si intreprinderilor sa-si stabileasca propriile reguli pe aceasta tema.


"Burqa si niqab-ul nu isi au locul in societatea daneza si guvernul este hotarat sa combata aceasta conceptie a barbatului despre ceea ce simbolizeaza femeia", s-a spus intr-o declaratie a primului-ministru, care solicita restrictionarea, dealtfel "foarte posibila” in practica.

Guvernul Danemarcei a decis limitarea purtarii burqa si niqab in public

Pe baza concluziilor unui raport al unei comisii guvernamentale, lansat in august anul trecut, guvernul s-a declarat impotriva interzicerii generale, care ar fi incalcat Constitutia, in problema limitarii purtarii burqa si niqab.

"?colile, liceele, universitatile si alte institutii de invatamant pot solicita in mod automat ca profesorii si elevii sa aiba fetele descoperite, astfel incat comunicarea atat in etapa educativa cat si in timpul examenelor sa fie libera si egala", precizeaza textul.

Angajatorii publici, de asemenea, au dreptul sa "pretinda" angajatelor lor – profesoare, ajutoare la domiciliu, profesoare si alte femei cu rol de consiliere sociala – sa fie “descoperite” (deschise) in contactele lor cu cetatenii.

Angajatorii publici pot solicita, de asemenea ca, o femeie, in timpul examinarii pentru dosar, sa isi dezveleasca fata pentru a se putea tine cont si de “reactia de pe chip, evaluandu-se astfel si credibilitatea acesteia".

Guvernul Danemarcei a decis limitarea purtarii burqa si niqab in public

De asemenea, guvernul este de parere ca alte conduceri publice si societatile comerciale private au competenta sa ceara si ele, la randul lor, femeilor sa-si indeparteze voalul", pentru identificarea in conditii de siguranta" – politie de frontiera, inspectori din transport etc.

Un studiu efectuat la Universitatea din Copenhaga, publicat pe 18 ianuarie 2010, si sponsorizat de catre un grup de lucru guvernamental, a "demonstrat in mod clar ca utilizarea burqa si niqab a avut consecinte mari asupra femeilor(…) – limitarea accesului la educatie si la ocuparea unor posturi, izolare si dependenta economica fata de barbatii lor" – a mai spus Guvernul.

©Costantin _S / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.