Parlamentul francez a adoptat definitiv interzicerea voalului islamic

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Parlamentul francez a adoptat definitiv interzicerea voalului islamic

Parlamentul francez a adoptat definitiv marti, 14 septembrie 2010, printr-un vot final in Senat, proiectul de lege care interzicea purtarea valului in spatiul public, interdictie care va intra in vigoare in primavara anului 2011, dupa sase luni de “mediere” si “pedagogie", conform AFP.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea-Zahariea


Senatul nu a adus modificari versiunii votate initial in urma cu doar doua luni, care primise unda verde din partea Parlamentului.

Textul a fost aprobat prin 246 de voturi (UMP, centristii, radical stanga si dreapta, Partidul de stanga si o parte dintre socialisti) contra unui singur vot.

Condamnand in acelasi timp atat purtarea burqa cat si a niqab-ului, cei de stanga, in majoritatea lor, au refuzat sa voteze, subliniind riscul "neconstitutionalitatii", in Franta si la nivelul Uniunii Europene, a acestei interdictii generale ori de "stigmatizare” a musulmanilor.

Proiectul de lege nu vizeaza in mod special valul integral, ci in sens mai larg " ascunderea fetei in spatiul public".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.