Islamul este deseori folosit pentru a legitima violenta impotriva femeilor

Lacasuri Ortodoxe: din Tunis
Islamul este deseori folosit pentru a legitima violenta impotriva femeilor

O asociatie feminista tunisiana a denuntat marti, 9 noiembrie 2010, folosirea religiei in "legitimarea" incalcarilor drepturilor omului in domeniul sexual, in tarile musulmane.

"Religia este adesea folosita ca instrument puternic de control si opresiune sexuala in scopul justificarii incalcarii drepturilor omului in zona sexualitatii", a spus ea intr-un comunicat al Asociatiei Femeilor Democrate din Tunisia (TANF).

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Aceasta declaratie a fost emisa in urma unei intalniri pe tema: "drepturile sexuale, de la violenta legii la violenta in societate", la care au participat ONG-uri, activisti, avocati si aparatori ai drepturilor omului.

Asociatia feminista, care isi revenidca secularismul, TANF, a acuzat cresterea conservatorismului, inegalitatii, politizarii religiei si islamofobiei, prin care sporeste, spune ea, "utilizarea sexualitatii ca instrument de opresiune".

"Este timpul sa se tina cont de drepturile sexuale si de drepturile omului", a spus Ahlem Belhaj. Conform acestei medic psihiatru, care a intervenit in timpul reuniunii, 166 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor sub 15 ani au fost identificate in 2008 in Tunisia.

TANF si-a mai exprimat, de asemenea, solidaritatea cu Sakineh Mohammadi-Ashtiani amenintata cu lapidare in Iran, "cu femeile palestiniene oprimate si cu toate victimele casatoriilor fortate" din tarile musulmane.

Potrivit acesteia, 40 de organizatii din 12 tari, au facut apel marti la o "lupta comuna" pentru "drepturile sexuale si corporale in societatea musulmana".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.