Pietrele Sfantului Apostol Simon Zilotul, marcate de sangele sau mucenicesc

Pietrele Sfantului Apostol Simon Zilotul, marcate de sangele sau mucenicesc

Prin harul lui Dumnezeu si cu rugaciunile Sfantului Apostol Simon Zilotul, la locul martiriului sau din vestul Georgiei – Abhazia au ramas urme in piatra.

Unele pietre din jurul afluentului raului Psirju, de la locul patimirii, au pete rosii, neobisnuite. Conform Traditiei bisericesti locale, sangele apostolic varsat pe acel loc s-a impregnat in stanca.


De aceea multi credinciosi se apropie de apa aceasta ca de una cu proprietati taumaturgice, rugandu-se, scufundandu-se in ea, ca intr-un nou Iordan. S-au constatat, intr-adevar, multe vindecari, de diferite infirmitati fizice si sufletesti.

Nu doar stancile de pe marginea apei au aceste pete rosiatice unice in lume, ci si pietricelele mai mici, din albia paraului. Din acest motiv, credinciosii cauta pietricelele, „cu picaturile de sange ale Sfantului Apostol Simon Zilotul”, pastrandu-le ca relicve.

In afara de aceste pietre, exista si o stanca pe care s-a pastrat amprenta piciorului apostolului Simon. Cele descrise mai sus nu reprezinta insa un fapt neobisnuit pentru crestini, si amintim cu aceasta ocazie ce la apa Iordanului exista un alt mare semn – dovada a evenimentelor sfinte petrecute cu sute de ani in urma.

Este vorba despre somnii din Iordan si din lacul Ghenizaret, format din apele Iordanului. Acestia au reprezentata Icoana Bobotezei pe osul capului, potrivit stilului iconografic bizantin: Mantuitorul la mijloc, ingeri pe margine, un porumbel cu aripile deschise deasupra, si raze de har orientate spre Hristos.

Din acest motiv pescarii de regula nu pescuiesc acesti somni, ci ii arunca inapoi in rau sau in lac, considerandu-i cumva sfintiti. Daca totusi se pescuieste vreunul, osul cu reprezentarea este pastrat si… colorat ca o icoana.

Iordanul este apa in care a fost botezat Domnul nostru Iisus Hristos, de catre Sfantul Ioan Botezatorul si inaintemergatorul Domnului, moment la care S-a si aratat Sfanta Treime.

Sfinte moaste ale Sfantului Apostol Simon Zilotul se afla si la… Biserica Podeanu din Bucuresti, sfantul fiind sarbatorit si cinstit in data de 10 mai, conform calendarului ortodox. Despre evenimentele dedicate acestui Apostol Sfant, si despre programul destinat sarbatorii din acest an, gasiti amanunte dand click aici:

Hram la Biserica Podeanu


publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.