A fost descoperit mormantul unui fost preot egiptean, vechi de 4000 de ani (Rudj-Ka), langa Piramidele Gizeh

Lacasuri Ortodoxe: din Cairo
A fost descoperit mormantul unui fost preot egiptean, vechi de 4000 de ani

Arheologii egipteni au descoperit mormantul unui fost preot responsabil cu rugaciunile din cadrul unui ritual efectuat inaintea unei statui a unui faraon care a murit in urma cu 4000 de ani, a anuntat luni, 18 octombrie 2010, Consiliul Suprem al Antichitatilor Egiptene.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Mormantul, care a apartinut preotului Rudj-Ka, contine mai multe nume, printre care si al unui un membru important al instantei din timpul Dinastiei a Cincea (2514-2374 i.Hr.), si a fost descoperit in apropierea piramidelor Gizeh, a declarat pentru AFP seful CSA, Zahi Hawass.

Una dintre sarcinile preotului era sa oficieze o serie de ritualuri si rugaciuni inaintea statuii unui faraon mort si venerat ca un zeu, a adaugat acesta.

Partial sapat in piatra, mormantul este decorat cu un portret al preotului si al sotiei sale, inaintea unei mese incarcate cu ofrande.

Peretii acestuia sunt acoperiti cu scene bucolice cu vite la pasunat si, mai rara ca imagine, spune Hawass, o vaca ce incearca sa fete.

"Este posibil ca acest mormant sa insemne inceputul descoperirii de noi morminte si din alte clase sociale", a mai spus el.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.