Armenia a inaugurat cel mai lung traseu de teleferic din lume, spre Manastirea Tatev

Lacasuri Ortodoxe: din Tatev
Armenia a inaugurat cel mai lung traseu de teleferic din lume

Armenia a inaugurat in aceasta sambata, 16 octombrie 2010, telefericul cel mai lung din lume, pe un cablu de 5.7 km, intins peste un defileu spectaculos din Vorotan pana la Manastirea Tatev, in partea de sud a acestei foste republici sovietice, conform unui jurnalist AFP.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Reuniti la poalele muntelui aflat in apropiere de granita cu Iranul, presedintele armean Serge Sarkisian si cel mai inalt demnitar al Bisericii Apostolice Armene, Karekin al II-lea, au luat parte alaturi de alti oaspeti, la prima excursie oficiala la bordul telefericului de deasupra Cheilor Vorotan.

Noua legatura va permite accesul la domeniile Manastirii Tatev, pe tot parcursul anului, un complex datand din secolul IX, unul dintre cele mai importante centre religioase din tara si un punct de atractie turistic important.

Infrastructura a costat 18 milioane dolari (13 milioane euro), in principal finantata din fonduri private, conform Fundatiei Nationale pentru Competitivitate din Armenia, care a supervizat proiectul.

Telefericul porneste din satul Halidzor, aflat in apropierea unei autostrazi care serveste capitala Erevan, mergand pana in Tatev, de unde se poate merge pe jos in manastire. Acesta se deplaseaza cu o viteza de 37 km/h, traseul fiind strabatut in 11 minute. in cel mai inalt punct al sau, cablul este situat la o altitudine de 320 metri.

Sistemul cuprinde doua cabine care pot transporta cate 25 de pasageri fiecare. Calatoria este gratuita pentru localnici, dar ceilalti vor plati aproximativ 6 euro.
Tara saraca, avand frontiere comune cu Turcia, Iran, Azerbaidjan si Georgia, Armenia urmareste sa dezvolte industria turismului, datorita patrimoniul sau istoric.

Pana in prezent, telefericul Sandia Peak din New Mexico (SUA), era cel mai lung din lume (4.3 km).

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.