Uimitor! A fost descoperit un templu secret al lui Mithra, din epoca romana, in Angers. In perioada crestina, capul idolului a fost sfaramat…

Lacasuri Ortodoxe: din Angers
A fost descoperit un templu al lui Mithra, din epoca romana, in Angers

Arheologii au descoperit in Angers ramasitele unui mic templu dedicat zeului Mithra, un cult misterios originar din Persia, care s-a raspandit in Europa in timpul Imperiului Roman, dar care a lasat putine urme, conform Directiei Generale de Patrimoniu.


Templul a fost instaurat de fapt intr-o pivnita, de fiecare data acest cult fiind practicat "in secret”, a declarat Randoin. Aproximativ 200 de monede, un basorelief si un vas intreg dedicate explicit lui Mithras au fost gasite in acest sit.

Descoperirea a avut loc in timpul sapaturilor pe un santier imobiliar. Aceste sapaturi se vor termina abia pe 31 august 2010, reprezentand pregatiri ale terenului pentru constructia de locuinte.

Uimitor! Vechiul locas de cult, dedicat lui Mithras, a fost descoperit pe locul fostei Clinici St Louis, din Angers. inca de la inceputul sapaturilor, in ianuarie 2010, arheologii au gasit un Gallo-Roman foarte important (o statuie). Printre diverse constructii, proprietarul amenajase un altar dedicat zeului Mithras", dezvaluie Jean Brodeur, seful echipei care se ocupa cu sapaturile, Asistent al Directorului adjunct al Departamentului de Arheologie si Cultura, catre un corespondent AFP.

Este o descoperire remarcabila, din mai multe motive. in primul rand, pentru ca este primul "mitraeum" descoperit in Occident. Pana in prezent, niciun istoric nu stia ca acest cult al zeului Mithras a existat in regiune. Ultimul sit de acest fel descoperit in Europa (dintr-un total de 15), a iesit la lumina zilei in 1986, la Bordeaux!

Apoi, este remarcabila bogatia de obiecte gasite: fragmente de statui, ceramica, o multime de monede… "Exista un vas ceramic zoomorf, reprezentand un cerb. Acesta este singurul din Europa, in acest moment!" – afirma extaziat Mortreau, un specialist in ceramica veche (vezi video). O inscriptie in limba greaca: singura cunoscuta la nord de Loara… "Un vas complet cu dedicatie catre Mithras, un fragment dintr-un basorelief reprezentand-ul pe zeu sacrificand un taur, piese ale unui candelabru extrem de rar din teracota, cu figuri africane…"

Templul, construit in secolul al III-lea, a fost distrus la sfarsitul celui de al IV-lea, dupa cum arata urmele de foc (sol si piese arse) si fragmentarea tuturor obiectelor de cult. Capul zeului a fost spart cu o unealta.

"Mithraismul este o religie monoteista care a fost adusa din Persia de legiunile romane", spune John Brodeur. "El a concurat cu crestinismul. A fost interzis in 392 de catre imparatul Teodosie, iar templul distrus. Pana cand, la 1600 de ani mai tarziu, arheologii le-au scos la lumina zilei".

Sit-ul si elementele descoperite vor fi prezentate publicului, in perioada 5-6 iunie 2010, cu ocazia Zilelor Arheologiei.

AFP/Ouest-France

Verifica! In aceste moment, doar pe Lacasuri Ortodoxe…

©traducere si redactare Carmen-Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.