publicat în: Arhivă

Au fost descoperite doua icoane, acoperite cu tencuiala de catre bolsevici, pe doua turnuri importante ale Kremlinului – Piata Rosie

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Au fost descoperite doua icoane, acoperite cu tencuiala de catre bolsevici, pe doua turnuri importante ale Kremlinului – Piata Rosie

Kremlinul a decis sa restaureze si sa afiseze publicului doua icoane vechi de sase secole, care au fost redescoperite pe doua turnuri ale fortaretei, la sfarsitul lunii aprilie 2010, de sub un strat de tencuiala aplicata de catre bolsevici, a declarat, in cursul acestei saptamani, Departamentul muzeistic.


Cele doua icoane impodobeau usile celor doua turnuri principale din zidul Kremlinului. "Muncitorii au inceput sa indeparteze stratul gros de tencuiala, cu care fusesera acoperite icoanele in anul 1937", a declarat Iana Beloceapkina, purtator de cuvant al Departamentului.

"Cele doua icoane sunt, la prima vedere, pictate in ulei, din cate se observa in partea de sus a frescei, dar inca, in prezent, se desfasoara o lucrare destinata verificarii acestei ipoteze”, a declarat la randul sau Andrei Batalov, director adjunct al Muzeelor Kremlinului.

Prima icoana il reprezinta pe Hristos, pe un fond auriu, cu doi sfinti asezati la picioarele Sale. Icoana trona deasupra usii Spaskaia, sub principalul turn al Kremlin, fiind pozitionata incat sa fie observata din fata binecunoscutei si impunatoarei Catedrale a Sfantului Vasile, din Piata Rosie.

Cea de-a doua icoana, impodobeste turnul Nikolskaia, si-l reprezinta pe Sfantul Nicolae, iubit in mod special de credinciosii ortodocsi rusi.

in anul 1937, in timp ce epurarile staliniste erau in toi, picturile au fost ascunse sub o plasa din sarma groasa, folosita ca armatura, pentru grosul strat de tencuiala ce urma sa acopere cele doua icoane. Ele au fost redescoperite la sfarsitul lunii aprilie 2010.

Verificati: Informatia poate fi citita in acest moment doar pe Lacasuri Ortodoxe… Ramaneti informati!

©Autor: KSLCatalin

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 17/2010