Descifrarea celei mai vechi inscriptii in ebraica

Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim – Israel
Descifrarea celei mai vechi inscriptii in ebraica

Cea mai veche inscriptie in ebraica, datand din secolul al 10-lea inainte de Hristos, a fost decriptata, a declarat Departamentul de Studii Biblice al Universitatii din Haifa (nordul Israelului).


Descifrarea celei mai vechi inscriptii in ebraica

Potrivit unei declaratii a Universitatii, arheologul israelian Gershon Galil a reusit sa dovedeasca faptul ca inscriptia descoperita pe un fragment de ceramica datand din timpul domniei regelui David, este cel mai vechi text ebraic.

Fragmentul de 15 cm / 16,5 cm, a fost descoperit in urma cu un an si jumatate, in timpul sapaturilor efectuate de catre un alt arheolog, Yosef Garfinkel, in sit-ul Khirbet Qeyfa, din apropierea Vaii Ela – regiunea Ierusalimului.

Descifrarea celei mai vechi inscriptii in ebraica

Inscriptia se refera la tratamentul la care erau supusi saracii, sclavii, strainii, vaduvele si orfanii – se mai arata in declaratie.

Cuvintele utilizate sunt specific ebraice si conceptele la care fac referire sunt cele care se gasesc si in Biblie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.