Mitropolitul Ilarion a tinut un discurs in cea mai mare universitate a lumii Islamice

Mitropolitul Ilarion ii indeamna pe musulmani si cretini sa raspunda solidar la provocarile lumii Mitropolitul Ilarion in Universitatea egipteana Al-Azhar 2011moderne

Crestinii si musulmani sunt chemati sa se opuna impreuna imoralitatii existente in lume, considera Seful Departamentului Sinodal pentru Relatii Externe al Bisericii Ruse, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

“Cerul ne indeamna sa traim in pace, in respect reciproc, sa ne opunem imoralitatii. Sa raspundem solidar la provocarile lumii moderne, sa protejam dreptul nostru de a trai conform moralitatii traditionale”, a spus Mitropolitul, vorbind in Universitatea egipteana Al-Azhar, care este cea mai mare din lumea islamica – informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

El a mentionat manipularile prin „drepturile omului”, printre provocari, cum ar fi libertatea umana folosita “pentru a justifica invadarea sentimentelor religioase, a normelor morale acceptate care reglementeaza etica sociala si de familie, a relatiilor dintre parinti si copii”. Pentru a ilustra cuvintele sale, ierarhul a amintit despre caricaturile la adresa fondatorului Islamului, in mass-media daneza (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Mitropolitul Ilarion in Universitatea egipteana Al-Azhar 2011

Potrivit Mitropolitului, o alta provocare o constituie revizuirea valorilor familiei, atunci cand “ideile dezmatului sexual, perversiunilor, adulterului, uniunii unisexuate sunt cultivate in mod public”.

Vorbind despre dialogul interreligios, Mitropolitul a citat pasaje din Noul Testament si Coran spunand ca crestinii si musulmanii ar trebui sa traiasca in pace unii cu ceilalti.

Mitropolitul Ilarion in Universitatea egipteana Al-Azhar 2011

El considera ca principala problema de astazi este faptul ca “in ultimele decenii, au aparut treptat mai multe persoane care se straduiesc sa falsifice vechile porunci si sa starneasca razboaie interreligioase, din motive de mandrie proprie”.

Mitropolitul Ilarion in Universitatea egipteana Al-Azhar 2011

Arhiepiscopul a declarat ca liderii diferitelor secte carismatice, care se numesc pe ele insele Biserici Crestine, “ii instiga pe oameni la acte necugetate. El l-a amintit aici pe pastorul din Florida, care a comis o blasfemie impotriva Coranului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Aceeasi problema exista in randul musulmanilor, de asemenea, a mai spus el – informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Universitatea Al-Azhar

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.