EXCLUSIV: RELATARI de la simpozionul de pictura din PATRAS, GRECIA (Artistul Claudiu Victor Gheorghiu)

Lacasuri Ortodoxe: din Patras, Grecia

EVENIMENT CULTURAL: simpozionul de pictura din perioada 2-9 Mai 2010 in cadrul FESTIVALULUI de ARTA si STIINTA, a II-a editie, PATRAS, GRECIA

in perioada 2-9 Mai 2010, in Patras, Grecia, a avut loc al III-lea simpozion de pictura in cadrul Festivalului de Arta si ?tiinta, a II-a editie, Patras, GRECIA.


Festivalul este organizat de Zervas Art Productions International, coorganizatori fiind Universitatea din Patras, Comitetul Stiintific al Universita?ii din Patras si Comitetul International ?tiintific si Artistic "I.S.A.C.". Pentru acest simpozion au fost selectati sa participe artisti din 16 tari: Bangladesh, Belgia,Bulgaria, Canada, Egipt, Germania, Grecia, Letonia, Indonezia, Iraq, Olanda, Peru, Polonia, Romania, Serbia si Turcia, artisti prezenti efectiv fiind din 14 tari(mai putin Bangladesh si Canada).

Artistii selectionati de catre organizatori sa reprezinte ROMANIA si care au fost prezenti la simpozionul de pictura sunt urmatorii:ATANASIU Ion Delamare, CUBASSA Edouard, CUBASSA Minerva, FLORESCU Irina, GHEORGHIU Claudiu Victor, LEFTER Cristina, PAPUC Alexandru, PASCU Nelu, PEIA Floarea, PERCA Mihai, PERSU Emilia, UDREA Catalin.

Vernisajul simpozionului de pictura a avut loc in data de 9 Mai 2010, orele 19, la Vrahneika, suburbie a orasului Patras, locul unde au si fost create operele de arta in perioada 2-9 Mai 2010. Alaturi de artisti si un numeros public, au fost prezenti la vernisaj ambasadorii Bangladeshului, Letoniei si Serbiei, atasatul cultural al Ambasadei ROMANIEI la Atena, domnul STEFAN NICOLAE, secretarul de stat in ministerul Culturii din Egipt.

Acestia au sustinut alocutiuni, alaturi de primarul din Vrahneika, prorectorul Universitatii din Patras, domnul DIMITRIS DOUGENIS-Universitatea fiind coorganizator al Festivalului si domnul PANAGIOTIS MILT.ZERVAS, curator si director artistic al Festivalului de la Patras.

Festivalul de la PATRAS are mai multe simpozioane , programate sa aiba loc in decursul anului 2010. Subiectul principal al Festivalului este”PLURALISM si DIFERENTE”, iar simpozionul din perioada 2-9 mai a avut ca tema facultativa “Eros in arta”.

Festivalul de arta de la PATRAS cuprinde simpozionul de pictura precedent din luna mai 2010, apoi expozitii in iunie, octombrie si decembrie 2010, simpozion stiintific si simpozion de pictura pentru profesorii de la Academii si Universitati de Arta in august.Participantii selectionati pentru aceste simpozioane vor reprezenta circa 50 de state ale lumii.

Lucrarile create in timpul Festivalului din 2010 vor fi expuse pe simezele din diverse galerii de arta europene si vor fi publicate intr-un catalog editat de catre Universitatea din Patras.

Artistul Claudiu Victor Gheorghiu a pictat in timpul simpozionului icoana “SF.APOSTOL ANDREI, OCROTITORUL ROMANIEI”, tempera pe lemn, 30×20 cm, incercand sa faca astfel o punte de legatura intre ROMANIA si GRECIA, stiindu-se faptul ca ocrotitorul orasului Patras si al ROMANIEI a primit cununa muceniciei, rastignit fiind cu capul in jos in Patras-unde se afla sfintele sale moaste, pe o cruce in forma de X, precum si faptul ca Sfantul Sinod al BOR a hotarat in luna Mai 1995 ca numele SF.AP.ANDREI sa fie inscris in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in 1997 l-a proclamat “Ocrotitorul ROMANIEI”. De asemenea, icoana “SF.APOSTOL ANDREI, cel Intai chemat, Ocrotitorul ROMANIEI, rastignit se savarseste la PATRAS”, tempera pe lemn, 31,5×24,5 cm va face parte ulterior din colectia Zervas.

Autor: Artistul Claudiu Victor Gheorghiu – pentru Lacasuri Ortodoxe, din Patras, Grecia 2010

©Redactare: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.