Doi membri ai Bisericii Ortodoxe Romane au conferentiat in fata a peste 3000 de ortodocsi, in Republica Moldova

Doi membri ai Bisericii Ortodoxe Romane, au conferentiat in fata a peste 3000 de ortodocsi din Republica Moldova: "Despre TOLERANTA" si "De ce nu vin tinerii la Biserica?"

in urma cu cateva zile, mai multi teologi, preoti si duhovnici din Republica Moldova, Romania, Rusia si Ucraina au participat la Conferinta Teologica cu genericul „MARTURISIREA CREDINTEI: intre dragoste si toleranta". Din BOR au fost prezenti teologul Danion Vasile si Pr. Nicolae Tanase.


La lucrarile conferintei, care a avut loc sub binecuvantarea inalt Prea Sfintitului Mitropolit Vladimir, au mai participat din afara granitelor tarii Prot. Gheorghe Gorodentev, profesor la Seminarul Teologic din Odesa (Ucraina) si Pr. Petru Vlascenko (Federatia Rusa).

Tema conferintei pare sa fi fost una de real succes pentru credinciosii ortodocsi din aceasta tara, mai ales in contextul in care in ultimul timp au existat probleme vizibile, cateva dintre ele chiar in strada, vizavi de unele grupari sectare, evreiesti, sau vizavi de si asa prea mult discutatele Parade Gay. Asa incat, numarul persoanelor prezente in Sala Palatului National din Chisinau a ajuns, conform unui articol publicat pe site-ul oficial al Mitropoliei, la 3000 de persoane.

Redam in cele ce urmeaza cateva fragmente din discursurile conferentiarilor, citate in media moldoveneasca, pe tema TOLERANTEI:

Teologul Danion Vasile (Biserica Ortodoxa Romana)

„Traim intr-o lume care si-a facut din toleranta un idol. Traim intr-o lume care a facut din toleranta un zeu. […] in Noul Testament, in Sfanta Scriptura nu gasim cuvantul „toleranta”.

"Dusmanii adevarului schimba sensul termenilor si, in declaratia principiilor tolerantei din 16 noiembrie 1965, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, ?tiinta si Cultura (UNESCO), spune asa la paragraful 1.3: „toleranta implica respingerea dogmatismului si absolutismului”.

"Societatea de astazi vrea sa lasam loc indoielii in sufletele noastre. Adica, sa fim apostati. Apologetii tolerantei sunt apologetii apostaziei si incearca sa ne convinga sa amestecam adevarul cu minciuna."

FLUX TV Moldova (Editia de Vineri Nr.20105 din 05 februarie 2010) (autor Octavian Racu)

Pr Nicolae Tanase, presedinte Asociatia „Pro-Vita” (Biserica Ortodoxa Romana)

"Iubirea nu exclude toleranta. Adica, „te iubesc si te tolerez”. Pana unde te tolerez? Pana cand libertatea pe care tu ti-ai luat-o, intra si ataca libertatea mea. Tu esti liber sa fii homosexual. Din pacate, esti liber, asa sunt legile. Dar eu sunt liber sa nu fiu de acord cu tine. Eu sunt liber sa apar ochii copilului meu de manifestarile tale. Asta nu inseamna ca nu sunt tolerant, asta inseamna ca nu sunt prost, pentru ca tu vrei sa fiu tolerant pana la prostie."
FLUX TV Moldova Editia de Vineri Nr.20105 din 05 februarie 2010/ (autor Octavian Racu)

Parintele Petru Vlascenko (Biserica Ortodoxa a Rusiei):

"La 1 martie 1917, odata cu arestarea tarului, a fost proclamata deschis autoritatea tainei nelegiurii. Niciun popor nu a patimit o asemenea rautate si ura cat a patimit poporul rus. Nici genocidul armenilor, nici holocaustul evreilor nu se pot compara cu catastrofa monarhiei ortodoxe ruse. Aceasta catastrofa a fost atat de socanta, incat nici nu a reusit sa primeasca un nume."

"Cand aceasta taina a nelegiurii a devenit oficiala, aceasta a inceput sa vorbeasca despre toleranta fata de sine, rabdare fata de miselia si rautatea sa. Iata de ce toleranta si iubirea nu pot deveni niciodata sinonime. Doar viciul si toleranta sunt sinonime."
FLUX TV Moldova Editia de Vineri Nr.20105 din 05 februarie 2010/ (autor Octavian Racu)

IPS Mitropolit Vladimir (Mitropolia Moldovei)
"Toleranta, propagata azi de pe tribune, este lipsita de dragoste si este plina de ura. Ea este doar paravanul dupa care se ascunde iadul intreg cu toate perversiunile si necurateniile lui.

„Doamne, lumineaza-mi mintea pe care a intunecat-o pofta cea rea", ne rugam noi zilnic, pe cand asa-zisa toleranta nu numai ca cheama pofta cea rea, dar o si raspandeste ca pe un virus contagios, facandu-i publicitate. Pentru a intelege mai bine la ce ne indeamna toleranta va propun un exemplu. Imaginati-va ca in prezenta Dumneavoastra sunt chinuiti si schingiuiti copiii si sotia? Ce veti face? Veti asista indiferent fara a lua masuri, dand dovada de toleranta fata de criminali si strangand neputincios pumnii? Sau veti alege dragostea care isi pune sufletul pentru aproapele?
Mitropolia Moldovei (8 Februarie 2010 17:49)

(FOTO: FLUX Moldova)

Biroul de Presa al Mitropoliei Republicii Moldova aprecia pe site-ul propriu:
“Cel mai important detaliu al conferintei de astazi este faptul, ca toti vorbitorii indiferent de barierele lingvistice si teritoriale, au vorbit in unison, completandu-se in deplina armonie reciproca, despre felul cum trebuie crestinul sa-L iubeasca pe Dumnezeu, pe aproapele, pe dusman si pe cel cazut in pacat.”

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane nu pare insa sa fi amintit pana la aceasta ora despre aceasta Conferinta, desi au conferentiat si doi membri ai BOR.

La cateva zile dupa dezbaterea asupra Tolerantei, in ziua de 9 februarie 2010, cei doi teologi romani au incercat sa raspunda la intrebarea… “De ce nu vin tinerii la Biserica?”.

Conferinta pe aceasta noua tema a fost organizata in incinta Casei de Cultura a Universitatii de Stat din Republica Moldova.

©autor KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.