Dupa o profanare de o rara severitate, din trecut, catolicii isi iau masuri de precautie privind spectacolele in Catedrale

Lacasuri Ortodoxe: din Quimper
Dupa o profanare de o rara severitate, din trecut, catolicii isi iau masuri de precautie privind spectacolele in Catedrale

Pastorul Catedralei din Quimper a refuzat in data de 9 februarie 2010 desfasurarea concertelor pianistului Didier Squiban, in cinstea bicentenarului nasterii lui Chopin, in lacasul sau de cult.


Ele sunt «incompatibile cu trairea religioasa» din acest locas, desi «un concert poate fi intr-adevar si o extindere a cultului, cum ar fi Requiem-ul de Mozart», a declarat pastorul Michel Mazéas pentru AFP.

El a fost in continuare ferm, insistand pe ideea ca «muzica laica sa nu transforme catedrala intr-o sala de concerte».

Dioceza de Quimper s-a declarat straina de luarea acestei decizii, insa a precizat ca e atenta cu “difuzarea muzicii in locasurile de cult”, conform cu instructiunile Directiei Diocezane privind folosirea culturala a bisericilor si capelelor, care stabileste normele de utilizare a acestor sit-uri.

Producatorul pianistului, Gilles Lozac’hmeur a refuzat sa comenteze decizia pastorului, iar concertul lui Didier Squiban este reprogramat intr-o locatie apropiata.

Se pare ca motivul refuzului ar fi precedentele create prin spectacole desfasurate in capele si catedrale, care s-au soldat cu profanari. Spre exemplu, in iulie 2009, un spectacol organizat de catre Asociatia L’art a la Pointe, in care un barbat si o femeie dansau goi pe altarul unei capele din Sizun (Finistère de Sud), in fata a o suta de oameni, a fost profund socanta pentru comunitatea catolica, aflam din publicatia Le Telegramme, editia de marti, 9 februarie 2010.

Multi credinciosi catolici, admiratori ai pianistului Didier Squiban, se declara foarte nemultumiti de hotararea pastorului, considerand ca spectacolul pianistului nu ar fi putut conduce la asa ceva.

Din contra, daca rasfoim si site-uri franceze de opinie, observam ca de mai multi ani pastorul Michel Mazéas se plange de faptul ca «asociatiile sau producatorii de spectacole au tendinta de a lua locasurile de cult drept sali cu avantaje clare: sunet bun, mare capacitate, locuri pentru care nu trebuie sa plateasca o chirie, ci o simpla compensatie».

Si nu ne oprim aici, fiindca motivul refuzului pare pana la urma a fi, ca peste tot, problema banului: pastorul a calculat si cam cat reprezinta in euro cheltuielile de baza la un asemenea concert: 300 €, rezidand din electricitate, incalzire si ore suplimentare pentru slujitorul Catedralei.

Aceasta cerere nu este prima refuzata de pastorul din Quimper, ci a sasea din acest an. Ea a starnit cele mai mari nedumeriri, datorita aprecierii de care se bucura pianistul Squiban, in randul credinciosilor catolici.

©KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.