publicat în: Arhivă

Rusoaicele se imbraca precum

Vsevolod Chaplin Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Rusoaicele se imbraca precum “stripteozele”

in Rusia, femeile se imbraca precum “stripteozele” si se machiaza precum clovnii: aceasta este viziunea unui reprezentant al Bisericii Ortodoxe, care sustine infiintarea unui cod vestimentar in aceasta tara, pentru a opri acest fenomen.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Avem o problema(…), oamenii confunda strada cu un bar de striptease", a afirmat Vsevolod Chaplin, seful Departamentului Sinodal pentru Relatiile dintre Biserica si Societate, intr-o scrisoare deschisa publicata de agentia de stiri Interfax.

Ori, "o femeie care este imbracata sau machiata ca un clovn(…) nu va gasi, cu certitudine, un barbat cu care sa-si impartaseasca viata sa, un barbat cu un minimum de inteligenta si de respect fata de sine", a adaugat el.

Chaplin i-a mai criticat, de asemenea, si pe barbatii care poarta pantaloni scurti si T-shirt in oras.

Prin urmare, acesta solicita crearea unui cod vestimentar in Rusia, urmand exemplul normelor impuse deja in unele scoli si birouri.

"Ar fi o idee buna sa ne gandim la un cod vestimentar pentru toti rusii", scrie el, adaugand ca modul de afisare a femeilor in locurile publice nu este doar o chestiune privata.

Nu este pentru intaia data cand Chaplin acuza modul de afisare al rusoaicelor. in decembrie 2010, acesta spunea ca femeile care poarta fuste mini si consuma alcool pana la betie ar putea sa se invinuiasca doar pe ele insele in cazul in care sunt violate. El a facut apoi apel la femei sa se imbrace mai "serios".

Pentru disidenta sovietica si aparatoarea drepturilor omului, Ludmila Alexeeva, aceasta idee contrazice principiile fundamentale ale Constitutiei Ruse.

"Aceasta este o ingerinta in viata privata, interzisa de Constitutie", a declarat ea la postul de radio Echo din Moscova. "Este o absurditate. Lasati oamenii sa se imbrace cum vor ei.", a spus aceasta pentru agentia de stiri Interfax.

Potrivit declaratiilor pr. Chaplin, grupul feminist rusesc, “Pentru feminism”, a lansat o petitie pe care intentioneaza sa o trimita Patriarhului Moscovei si al intregii Rusii, Kirill. El cere Bisericii Ortodoxe sa puna capat "unor astfel de masuri care discrimineaza femeile".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011