Noi privim, nu gandim! Vaccinul AH1N1 astazi

in Romania nu sfaturile specialistilor, oricat de mediatizate ar fi ele, pot influenta comportamentul populatiei. Este nevoie de ceva mai mult. Am aflat ce se poate intampla in Romania atunci cand vaccinul trece sticla.

Televizorul te transforma din numar in poveste


Ca un barometru perfect calibrat au functionat „cozile vaccinului" pentru a masura caldurile si furtunile din capul unei societati lovite de pareza televiziva. Cele peste 6000 de cazuri de gripa cu virusul AH1N1 inregistrate in prezent in Romania nu s-au dublat peste noapte pentru a justifica amocul igienic manifestat simultan la cei 13.000 de romani care s-au vaccinat intr-un singur week-end in Bucuresti. O hecatomba de brate, de piei albe intinse avid catre serul minune, pana mai ieri blestemat la gura caloriferelor din Romania-televizor: asa ar putea fi pictat „fenomenul Tecuceanu".

[…]

Vrem vaccin!

Desi disponibil de cateva luni, vaccinul AH1N1 nu a fost prea solicitat de catre romani. Principala obiectie vanturata in opinia publica: insuficienta testare a vaccinului ne transforma in cobaii intereselor financiare ale industriei farmaceutice.

Directorul Institului de Sanatate Publica de la Colegiul Imperial din Londra, profesorul Peter Piot, explica in noiembrie 2009 pentru Hotnews.ro ca: “in fiecare an un nou vaccin impotriva gripei apare pe piata pentru ca virusul gripal sufera tot timpul mutatii. Niciodata nu exista suficient de mult timp pentru teste, dar alternativa este sa asteptam. Iar daca asteptam, epidemia va creste si Dumnezeu stie cati oameni ar putea muri”.

Dar opinia acestui renumit virusolog alaturi de cea a altor specialisti romani a fost dizolvata de frica naturala in fata seringii, precum si de inclinatia catre teorii ale conspiratiei. Romanii au continuat sa nu se vaccineze.

Dar mediatizata moarte a lui Toni Tecuceanu a adus cu sine o revelatie medicala in capul a zeci de mii de romani. Vrem vaccin! Vrem vaccin pentru ca moartea omului de pe sticla ne insufleteste frica cu foalele realitatii televizate in care credem. Vrem vaccin, nu pentru ca am luat seama la sfaturile medicilor nostri, ci pentru ca am fost impresionati de povestea acelui mic ecran care ne umbreste patul si masa de acasa. Vrem vaccin, nu pentru ca gandim, ci pentru ca privim.

Vrem vaccin, nu pentru ca gandim, ci pentru ca privim.

Vlad Mixich

Radio Deutsche Welle

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.