publicat în: Arhivă

Noul statut european privind ONG – Regulamentul Consiliului European de transparenta si uniformizare juridica si legala

noile reguli europene de transparenta pentru ONG si caritateNoul regulament al UE privind organizatiile de caritate si ONG

In mod traditional, Uniunea Europeana adopta un tratament permisiv, gen “las’-sa-faca”, in abordarea regulamentelor de guvernare ale organizatiilor de caritate.

Activitatea juridica a acestor organisme apare reflectata in legislatia nationala a statelor membre si, prin urmare, se opreste la frontierele acestor tari, fortand organizatiile non-profit care lucreaza in afara granitelor sa se confrunte cu diferite regimuri juridice nationale si de reglementare, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Legi fiscale diferite, legi diferite de afaceri si, uneori, legi diferite privind caritatea se aplica organizatiilor de caritate care doresc sa lucreze intr-o serie de state europene membre.

un articol realizat de Carmen-Ana – Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

In unele cazuri, Uniunea Europeana nu are competenta de a armoniza legislatia statelor membre – de exemplu, in domeniul taxarii directe, explica pentru Lacasuri Ortodoxe, expert Ec. Corina Goarna. in alte domenii, cum ar fi dreptul societatilor comerciale, UE are competenta legislativa de armonizare a legislatiilor nationale, dar a ales sa excluda organizatiile non-profit din sfera de aplicare a eforturilor sale de reglementare. Oricare ar fi motivul care sta la baza acestei lipse de imputernicire – fie clasificat ca neglijare benigna, fie parcimonie juridica din partea institutiilor UE – actualul regim juridic european impiedica organizatiile non-profit sa se bucure pe deplin de avantajele pietei comune.

O solutie recunoscuta ca “panaceu pentru dificultatile organizatiilor non-profit”, ne precizeaza expertul, pare sa fie deci dezvoltarea unui vehicul juridic european care sa faciliteze organizatiile non-profit, functionand pe o fundatie pan-europeana. in acest scop, s-a cerut un statut european pentru asociatii, adoptat prin Regulamentul Consiliului European si, astfel, direct aplicabil in toate statele membre. Acest vehicul european, dupa cum sustine el, ar sustine cerinte de transparenta si uniformizare pentru fiecare stat si, prin urmare, reducerea birocratiei juridice si administrative pe care ONG-urile trebuiau sa o indure, pana in prezent, in incercarea de a deschide noi sucursale in alte state membre decat in statul fondator.

Avantajele citate in sprijinul adoptarii:
1. acordarea si primirea de subventii si donatii din afara granitelor, precum si imbunatatirea generala a operatiunilor transfrontaliere si activitatilor de finantare in Europa.
2. furnizarea de noi instrumente pentru cooperarea intre finantatori si angajarea in activitati comune si proiecte in intreaga UE, contribuind la cresterea numarului de proiecte trans-nationale de colaborare intre organizatiile europene non-profit din diferite tari.
3. libertatea stabilirii activitatilor care sa contribuie la obiectivele comunitare, indiferent de forma adoptata de asociatie, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, citand precizarile oferite in cadrul unui interviu exclusiv de expert Ec. Corina Goarna, bazate pe o copie a acestui proiect aflata in posesia agentiei.

In urma cu cateva ore, comisia reprezentativa a Episcopilor Romano-Catolici din Uniunea Europeana, COMECE, saluta deja noile reguli care cer transparenta din partea grupurilor de lobby si a organizatiilor de caritate care functioneaza in institutiile europene, conform unor informatii de ultima ora primite de la corespondenti Lacasuri Ortodoxe aflati in Varsovia, Polonia.

un articol realizat de Carmen-Ana – Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe