NATO a decis trasferul protectiei lacasurilor ortodoxe din Kosovo catre politia locala

Lacasuri Ortodoxe: din Pristina/AFP
NATO a decis trasferul protectiei lacasurilor ortodoxe din Kosovo catre politia locala

NATO a decis transferul protectiei a 9 altare ale Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo catre politia locala, in ciuda opozitiei Serbiei, a declarat joi, 5 august 2010, un inalt responsabil al Aliantei.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Primul loc pentru care responsabilitatea va fi transferata Serviciului de Politie din Kosovo va fi Manastirea Gracanica, a declarat comandantul fortelor NATO in Kosovo (KFOR), Markus Bentler.

Aceasta manastire, una dintre cele mai importante ale Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo, este situata la aproximativ 8 km sud-est de capitala kosovara, Pristina.

"Transferul va avea loc la sfarsitul lunii august(…). Alte locuri protejate de KFOR vor trece (catre Politia din Kosovo), intr-un ritm dinamic", potrivit generalului Bentler.

Decizia a fost luata la sediul NATO de la Bruxelles in data de 9 iulie "intrucat securitatea globala a Kosovo s-a imbunatatit considerabil in ultimii ani".

Generalul Bentler a adaugat ca Belgradul, "care a fost bine informat de dinainte" asupra acestei intentii, nu a fost de acord.

El a mai subliniat ca obiectiile Belgradului nu infraneaza procesul de transferare.

Forta NATO a fost dislocata din Kosovo in 1999, dupa bombardamentele Aliantei vizand represiunea fortelor sarbe impotriva separatistilor albanezi din Kosovo.

Liderii albanezi din Kosovo si-au declarat independenta in februarie 2008, care a fost recunoscuta de 69 de tari, printre care Statele Unite si 22 dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene.

Serbia se opune acestei proclamari, considerand inca Kosovo drept provincia sa sudica.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.