Patriarhul Ioachim al IV-lea catre mitropolitul primat Calinic Miclescu

Patriarhul Ioachim al IV-lea catre mitropolitul primat Calinic Miclescu

Tot la 25 aprilie 1885 a fost trimis si raspunsul patriarhului ecumenic Ioachim al IV-lea catre mitropolitul primat al Ungrovlahiei, Calinic Miclescu, prin care se anunta rezultatul solicitarii recunoasterii autocefaliei:


‘Aceasta cerere a prea scumpei si respectatei Inalt Prea Sfintiei Voastre, luandu-o In consideratie Impreuna, cu Sfantul de pe langa Noi Sinod al Prea Sfintitilor Mitropoliti, frati iubitori ai nostri In Sfantul Duh si coliturghisitori, si chibzuind Impreuna asupra ei, am gasit-o rationala si dreapta, si corespunzatoare cu asezamintele bisericesti’.

In acest sens, era anuntata Bisericii Ortodoxe Romane redactarea ‘Sfantului si legalului Tom Patriarhicesc si Sinodal, prin care cu bucurie sufleteasca binecuvantam pe Prea Sfanta Biserica a Romaniei, recunoscand-o autocefala si Intru toate de sine administrata si proclamand pe Sfantul ei Sinod de frate prea iubit In Hristos’.

Asigura, de asemenea, ca a fost trimisa enciclica prin care se comunica ‘dupa prescriptiile vechi acest fapt Imbucurator si tuturor celorlalte Biserici ortodoxe autocefale’.

extras din materiale puse la dispozitie de Patriarhia Romana

©redactare Teo-Christian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.