publicat în: Arhivă

Armata Nigeriana a ucis doi dintre atacatorii unui sat crestin, reusind sa dejoace o actiune ce putea lasa in urma multi morti

Lacasuri Ortodoxe: din JOS (Nigeria – AFP)
Armata Nigeriana a ucis doi dintre atacatorii unui sat crestin, reusind sa dejoace o actiune ce putea lasa in urma multi morti

Armata a ucis doua persoane in aceasta duminica, 18 aprilie 2010, musulmani fulani (peuli), membri ai unui grup pregatit sa atace satul predominant crestin aflat la periferia localitatii Jos, capitala statului din centrul Platoului Nigerian, a anuntat aceasta, citata de AFP.


O echipa speciala de soldati a fost detasata in zona Jos, unde atacatorii incercau sa atace satul Bisichi.

"Actiunea era o adevarata amenintare la adresa pacii, dejucata insa de (…) fortele speciale care, raspunzand rapid, i-au ucis pe doi dintre atacatori", a declarat maiorul Donald Oji, purtator de cuvant al Echipei militare.

"A fost un grup format din mai multi barbati, dar unii au scapat", a declarat pentru AFP prin telefon generalul Oji.

"Oamenii nostri isi efectuau patrularea obisnuita atunci cand au primit un apel prin care se indica faptul ca satul ar fi atacat", a mai spus el.

"Cand atacatorii s-au apropiat de sat (..), au izbucnit focurile, iar doi dintre ei au fost ucisi", a continuat el.

Soldatii au gasit un pistol al atacatorilor, de fabricatie locala si munitii speciale de calibrul 7.62 mm, "folosite de echipele militare si de politisti", si un cutit, a mai declarat sursa.

"Unul dintre cei ucisi, aparent conducator al atacatorilor, a fost identificat de armata ca fiind un paznic la o companie din regiune. Cunostea locul bine", a adaugat generalul Oji, situatia fiind calma in seara de duminica.

Fulanii au lansat mai multe atacuri impotriva satelor crestine in luna martie, omorand mai mult de 500 de persoane, potrivit unor surse oficiale, intr-un ciclu de violente inter-comunitare, care a durat ani de zile.

Localitatea Jos a fost o lunga perioada de timp centrul violentelor in Nigeria, tara cu cea mai numeroasa populatie din Africa, 150 de milioane de oameni, jumatate crestini – jumatate musulmani.

©traducere si redactare Bogdan Roman publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 14/2010