14 august, despre Icoana Besedna a Maicii Domnului – Minunea de la Tikvin (Tikhvin)

Maica Domnului a cerut o cruce de pin

In zona Novgorodului, districtul Tikvin (Tikhvin), fusese descoperita o Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, cea numita „Tikvin”, dupa locul descoperirii. Localnicii ridicasera o biserica In cinstea acestei Icoane si l-au trimis pe paracliserul (alte surse spun: groparul) Gheorghe, sa dea de veste In satele din jurul Tikvinului, despre evenimentul sfintirii bisericii noi.


Pe cand se Intorcea din drumul sau, Gheorghe a vazut-o deodata pe Maica Domnului, stand pe o creanga de pin, cu un sceptru rosu In mana, stralucind. Langa ea se afla si Sfantul Nicolae, ierarhul Mirelor Lichiei.
Maica Domnului i-a vorbit lui Gheorghe si a precizat dorinta ei ca pe turla bisericii celei noi sa fie pusa o cruce din lemn, si nu una din metal.

Acestea se petreceau In preajma anului 1383. George a povestit oamenilor bisericii viziunea sa si dorinta Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, dar nu a fost crezut. Din contra, s-a pregatit instalarea unei cruci de metal pentru biserica Icoanei Tikvin. Numai ca Indata ce aceasta cruce a fost asezata, s-a iscat o furtuna si crucea a cazut. Desi langa biserica erau adunati multi oameni, crucea nu a lovit pe nimeni si a ramas intacta. Abia atunci paracliserul (sau groparul) a fost crezut, fiind luata In seama porunca Imparatesei ceresti.

Mai mult, pe locul viziunii lui George s-a ridicat o bisericuta In cinstea Sfantului Nicolae, cu o frumoasa cruce din lemn de pin In varf.
Nu se cunoaste de ce, atat biserica Icoanei din Tikvin (a Icoanei Maicii Domnului Tikvin), cat si bisericuta Sfantului Nicolae, au ars de cateva ori, simultan – aflate Insa la distanta Intre ele, cea a Icoanei fiind situata In oras, iar cea a Sfantului Nicolae, langa Tikvin. Primul incendiu a izbucnit In 1390, dar Icoana Tikvin si crucea de pin a bisericutei nu au ars, fiind gasite In mod minunat la o oarecare distanta de bisericile arse. Credinciosii au ridicat noi biserici din lemn, cu aceleasi hramuri, dar dupa cinci ani au ars din nou, simultan, fiind salvate doar crucea de pin si Icoana.

Cand marele print Vasili Ivanovici a aflat de Intamplare si de minunile Icoanei Tikvin, s-a hotarat sa ridice o biserica de piatra In Tikvin. Dar spre finalizarea lucrarii, deodata, schelele si constructia s-au prabusit, fiind acoperiti cu pietre 20 muncitori. Dupa trei zile – timpul In care pietrele au fost date deoparte – ei s-au aflat nevatamati, protejati de Maica Domnului.

Abia In 1515 s-a ridicat o noua biserica din lemn pe locul aparitiei Maicii Domnului si a Sfantului Nicolae, In cinstea Fecioarei Maria si a Sfantului Ierarh, Infiintandu-se aici manastirea de maici numita „Besedna” („a convorbirii”), ca si Icoana care s-a pictat, potrivit istorisirii lui Gheorghe.

Icoana „Besedna” este sarbatorita la 14 august, potrivit sinaxarelor ruse.

Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.