Icoana Petrovskaia a Maicii Domnului, si Sf Petru, mitropolitul care a pictat-o, 24 august

Icoana „Petrovskaia” a Maicii Domnului, si Sfantul Petru, mitropolitul care a pictat-o, 24 august

Canonizat In anul 1339 de Biserica Rusa, Sfantul Petru, mitropolitul Moscovei si facatorul de minuni, este cel care a zugravit Icoana Maicii Domnului numita „Petrovsk”, dupa numele sau. Aceasta se Intampla pe cand Sfantul era egumen al manastirii de pe raul Rata, fondata de el Insusi, langa Volinia.


Remarcandu-se prin dreapta socoteala, iubirea de frati si prin faptul ca era „facator de pace”, Sfantul Petru a fost recomandat de printul Iuri al Galitiei ca nou mitropolit „de Kiev si a toata Rusia”. Inaintea sa, aceasta functie fusese ocupata de Sfantul Maxim (…6 dec. 1306), care, pe parcursul unei vizite la manastirea Rata, primise In dar de la egumenul Petru Icoana pictata de el. Dupa moartea lui Maxim, Icoana a ajuns la egumenul Gherontie, recomandat si el pentru scaunul mitropolitan, cu sustinerea marelui print de Vladimir si Tver, Mihail Iaroslav.

Ambii, Petru si Gherontie, au purces la drum spre patriarhul Constantinopolului, Atanasie (1303-1311), fiecare cu scrisori de la printi, In acelasi scop. Gherontie avea cu sine Icoana Maicii Domnului pictata de Petru, vesminte arhieresti si mitra, convins ca va fi cel ales. Petru, dimpotriva, se supunea dorintei printului Galitiei, dar nu era pregatit cu nimic pentru noua functie. Pe drum, o furtuna a Impiedicat corabia In care naviga Gherontie, determinand Intarzierea acestuia. Iar Intr-o noapte, Maica Domnului i s-a aratat, spunandu-i: „In zadar te ostenesti, demnitatea arhiereasca este harazita celui care a pictat Icoana, lui Petru de la Rata.” Cuvintele Maicii Domnului s-au Implinit Intocmai. Cand a sosit Gherontie Inaintea patriarhului, Petru deja fusese ales mitropolit de Intregul sinod. Atunci candidatul Intarziat i-a daruit acestuia vesmintele arhieresti, mitra si Icoana, pe care le adusese pentru sine.

Au urmat Insa ani grei pentru noul mitropolit, datorita invaziilor tatare si a unei oarecare animozitati care s-a rasfrant asupra sa, din partea marelui print de Vladimir, nemultumit de nesocotirea candidatului sau. Astfel, Sfantul Petru a fost nevoit sa-si schimbe de doua ori resedinta mitropolitana, mai Intai de la Kiev la Vladimir, apoi de la Vladimir la Moscova. De fiecare data, a luat Icoana cu sine.

Pretutindeni, In zona pastorita, s-a straduit pentru Intarirea unitatii poporului rus, atat ca neam, cat si ca frati Intru Hristos, sfatuindu-i pe diversii printi la atitudine Impaciuitoare si nu razboinica Intre ei. De aceea, cronicile ruse consemneaza ca se obisnuia ca la orice actiune politica importanta sa se faca mai Intai rugaciune la mormantul Sfantului Petru, In memoria atitudinii sale conciliante.

Aceasta mutare a fost decisiva pentru stabilirea ulterioara a capitalei ruse la Moscova. Asadar, In 1325, chemat de marele Print Ivan Kalita, mitropolitul Petru a venit la Moscova, care a devenit centrul spiritual al rusilor. Indata, el a demarat ridicarea de catedrale, biserici si manastiri, fiind considerat si astazi Sfantul ocrotitor al Moscovei.

In unele sinaxare este amintit ca mitropolit „al Kievului si a toata Rusia”, iar In altele „al Moscovei si a toata Rusia”. Ambele denumiri sunt valabile, conform precizarilor anterioare.

Este sarbatorit la 24 august, odata cu Icoana Maicii Domnului pictata de el, dar si la 5 octombrie si 21 decembrie. Sarbatorirea din 24 august are legatura cu mutarea moastelor sale facatoare de minuni la catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova, a carei fundatie a pus-o el Insusi.
Inainte de trecerea la Domnul, din 21 decembrie 1326, Sfantul a prezis Intarirea puterii rusilor si importanta crescanda a Moscovei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.