(15 aug/22 noi) Pangheo si Icoana Icosifinissa a Maicii Domnului, nefacuta de mana; Sf. Gherman

Muntii lui Dumnezeu: Pangheo si Icoana Icosifinissa a Maicii Domnului, nefacuta de mana – 15 august

Sfantul Gherman era un calugar de la manastirea Sfantului Ioan Botezatorul din Tara Sfanta, In sec. IX. Un inger al Domnului i-a poruncit insa, la varsta de 30 ani, In timp ce se ruga Intr-o oaza cu 20 de finici de la Iordan: „Dorinta Imparatesei cerurilor si a oamenilor este sa mergi In Macedonia si sa zidesti acolo biserica Maicii Domnului”.

© Redactare: Lacasuri Ortodoxe®


Sfantul a ascultat de porunca abia la a doua Infatisare a Ingerului si a pornit la drum. A ajuns In regiunea Kavalei, iar Ingerul i s-a aratat a treia oara, Indrumandu-l spre Muntii Drama. Gherman nu stia Inca exact unde se va hotara sa ramana. In Muntii Drama, el s-a gandit la o pestera si la o biserica ridicata In interiorul ei. Dar, a patra oara Ingerul a venit si i-a precizat locul exact: Muntii Pangheo (Pangeon, Pangaion, Paggaion). Acolo, calugarul Gherman a Inceput zidirea bisericii.
Era singur, fara vreun ajutor material. Sapand, Gherman a descoperit doua cruci. Deja In satele din jur s-a dus vestea despre calugarul care munceste In munti la ridicarea unei biserici, iar cei care au venit sa-l vada au constatat ca acele cruci erau facatoare de minuni. De atunci au Inceput sa vina ajutoare si pentru biserica.

Totusi, biserica viitoarei manastiri s-a construit cu greu, fiind din piatra si de mari dimensiuni. Mesterii angajati nu s-au multumit cu sume mici de bani si la un moment dat l-au batut pana la sange pe calugar, ducandu-l la judecata. Vroiau mai multi galbeni. Pe drum, In timp ce-l tarau pe Gherman, mesterii s-au Intalnit cu doi Inalti functionari bizantini. Uimiti de rabdarea calugarului, care se ruga cu liniste In timp ce era chinuit, ei au platit suma dorita de mesteri si, dupa o scurta perioada, si-au lasat slujba si averea si s-au calugarit, alaturi de Gherman.

Dupa aceasta piedica, a urmat alta: langa manastire nu curgea apa. Sau cel putin, nu fusese descoperit locul izvorului. Gherman a rugat-o Indelung pe Maica Domnului, sa-i arate un izvor. Intr-o zi, el a vazut o mierla cu penele ude, a urmarit-o si a vazut locul de unde se uda. Prin acea mierla, a gasit izvorul.
Iar dupa finalizarea bisericii manastirii, Gherman a dorit sa realizeze o Icoana a Maicii Domnului, pentru sfantul lacas. Mesterii au pregatit lemnul, dintr-o creanga groasa de copac. Dar acesta s-a spart pe neasteptate In bucati mici. Sfantul Gherman s-a rugat iarasi, ca Icoana sa fie facuta chiar din bucatile de lemn sparte, Incredintat de puterea nemarginita a lui Dumnezeu. In timpul rugaciunii i s-a aratat Maica Domnului, care l-a asigurat: „Iti voi darui icoana mea, gata facuta”. Bucatile de lemn s-au unit dintr-o data si pe ele s-a pictat singura Icoana Maicii Domnului, aratandu-se Invaluita de o lumina rosiatica.

Icoana manastirii a savarsit multe minuni, prima fiind vindecarea unui copil surdo-mut, urmata de ocrotirea lacasului de cult de invadatori, de-a lungul secolelor. Cu toate ca In perioada regimului comunist biserica a fost arsa, iar Icoana dusa In pribegie, din 1946 ea s-a reconstruit, iar Icoana a fost adusa la loc.
Pe acele locuri existau marturii crestine ale unui prim lacas de cult, Inca din sec. V d.Hr., din timpul episcopului Sozon de Filippi.

Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni din Muntii Pangheo poarta diferite nume, legate de istoricul ei si al manastirii. Primul este „Icosifinissa”, de la cei 20 de finici din oaza Iordanului, unde s-a aratat prima data Ingerul lui Gherman. Al doilea este „Kossifinissa”, de la mierla care a indicat izvorul de apa, iar al treilea este „Iconsifinissa” – „cea purpurie”, de la lumina rosiatica ce Inconjura Icoana, atunci cand s-a pictat singura.

Locul unde se afla In prezent manastirea Maicii Domnului cu Icoana cea nefacuta de mana „Icosifinissa” este regiunea macedoneana de est, care face parte din periferiile Greciei de Nord, pe Muntele Pangeon. Este si o renumita zona turistica, de altfel, unde se ajunge usor, In apropiere fiind doua aeroporturi (In Tesalonic si In Kavala). In zona se afla si manastirea Schimbarii la Fata a Domnului – Nikiton, cu Icoana facatoare de minuni a Schimbarii la Fata, dar si alte manastiri. Despre locurile acestea se spune ca la Kavala a venit mai Intai Apostolul Pavel, cu ucenicul Sila, In prima sa calatorie misionara, dupa cum este mentionat pe o coloana de marmura a manastirii Apostolului Sila, de langa Kavala.

Anual, la 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, se sarbatoreste Icoana cea nefacuta de mana de la manastirea Maicii Domnului – Pangeon (altitudine: 753 m), iar la 22 noiembrie, Sfantul Gherman, ctitorul manastirii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.