Icoana Modena Kosino a Maicii Domnului, 20 iunie

Icoana Modena – Kosino a Maicii Domnului, 20 iunie

Icoana Maicii Domnului Modena – Kosino poarta aceasta denumire de la doua localitati: Modena, din Italia, si Kosino, din Rusia. Ea a fost adusa In 1717 din Modena In Rusia, de catre contele Boris Petrovici Tremetiev si mai apoi a fost donata localitatii Kosino (astazi districtul Kosino, ca parte a orasului Moscova), de tarul Petru I, In acelasi an.


De fapt, tarul a poposit pentru putin timp In Kosino, cu prilejul mutarii flotei sale pe Lacul Alb – Kosino si a vazut ravna si credinta celor din zona. De aceea le-a donat Icoana primita de la aristocratul calator prin Europa.

Icoana este cunoscuta pentru multe minuni si vindecari, dupa dorinta Maicii Domnului de a-si arata mila fata de cei credinciosi. Ele au fost Inregistrate de clerul parohiei din Kosino, Incepand cu anul 1808, fiind enumerate vindecari de boli la cap, picioare, alergii, boli pulmonare, de ochi, epidemii, infertilitate s.a.

Este relatat cazul unei tinere care de multa vreme nu putea merge, din cauza unor dureri puternice la picior. Ea se ruga Indelung Maicii Domnului pentru usurarea chinurilor. Intr-o noapte a visat-o pe Maica Domnului care a Indemnat-o sa se roage Inaintea Icoanei Modena-Kosino, dupa care sa se scalde In Lacul Alb din Kosino. Fata a ascultat ce i s-a spus si s-a Insanatosit.

Un alt caz este al unei familii de tarani care nu avea copii. Ei si-au pus In gand sa se roage la Icoana Modena-Kosino, pentru a scapa de sterilitate. In anul urmator li s-a nascut un copil.

Un tanar din clasa de mijloc, locuitor In Serghiev Posad, suferea de scrofuloza. Mama a promis ca va merge In satul Kosino, la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, sa se Inchine. De Indata ce a avut acel gand, baiatul i s-a Inzdravenit. Mama si-a respectat juramantul, a mers la Icoana, unde i s-a citit o rugaciune, si ei, si tanarului, dupa care l-a scaldat In Lacul Alb, potrivit obiceiului deja Incetatenit.
In 1848, cand holera a izbucnit In jurul satului Kosino, localnicii s-au adunat la rugaciune, Inaintea Icoanei Modena-Kosino. Epidemia a Incetat.

In 1920, Icoana a fost jefuita de ferecatura de argint si de pietrele pretioase. In 1940, bisericile din Kosino au fost Inchise, iar Icoana Modena-Kosino a fost confiscata si transferata In Muzeul ateismului, situat la Inceput In Moscova, apoi In Leningrad. Dupa al doilea razboi mondial, Icoana a fost mutata la Muzeul de Arta veche rusa „Sfantul Andrei Rubliov”, din incinta manastirii Mantuitorului – Andronicus din Moscova. Prin mila Maicii Domnului, a doua aflare a Icoanei Modena-Kosino a avut loc In 1991, iar la 3 iulie 1991 ea a fost mutata din muzeu In biserica. Un rol In returnarea Icoanei l-a avut Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Alexei II, care a obtinut decizia de restituire din partea ministrului culturii din acele timpuri, Nikolai Gubenko. Actualmente, Icoana se afla In biserica Adormirii Maicii Domnului – Kosino, la statia de metrou Vikhino, din Moscova (din 21 aprilie 1992).

Anual are loc o procesiune cu Icoana, la Lacul Alb – Kosino, In timpul careia Icoana este cufundata In apele lacului. Icoana este sarbatorita pe plan local si In prima duminica dupa Inaltarea Domnului, In afara de sarbatorirea principala, din 20 iunie. S-a alcatuit un Acatist In cinstea Icoanei, rostit Inaintea acesteia, Incepand cu anul 1992.
In Icoana, Maica Domnului apare In picioare, In Intregime, cu Pruncul Sfant In brate, dar simultan, cu mainile Intinse la rugaciune. Ca Maica Dumnezeiasca, e pururea In stare de jertfa si de rugaciune.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe
Redactare: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.