Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, Ochiul neadormit – 29 mai

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, „Ochiul neadormit”

Icoana „Ochiul neadormit” („Nedremliuse Oko”) a apartinut mai Intai familiei evlavioase a unui predicator celebru, protopopul Rodion Putiatin (1807-1869), de la catedrala Schimbarea la Fata din Ribinsk.

Dupa moartea lui, a fost donata de fiica sa unei bisericute ce apartinea de manastirea de maici din apropierea orasului Ribinsk.


Icoana a devenit faimoasa prin vindecari si faceri de minuni. Numele ei este legat de inscriptia de sub Icoana: „Eu dorm, dar inima Mea vegheaza” (Cantarea Cantarilor 5, 2).

Dupa Inchiderea bisericii, In anii 1920-1930, Icoana a fost pastrata de Arhiepiscopul de Kostroma si Galich, Cassian. Inaintea mortii, Cassian a Incredintat Icoana succesorului sau In scaun, Arhiepiscopul Alexandru, lasandu-i ca testament sa o mute In catedrala din Ribinsk, cand vremurile vor fi prielnice revigorarii duhovnicesti.

In 22 august 1997, In timpul unei vizite la Ribinsk a Patriarhului de atunci Alexei II al Moscovei si al Intregii Rusii, Arhiepiscopul Alexandru a asezat Icoana „Ochiul neadormit” In catedrala amintita, Implinind dorinta defunctului.

Icoana din Ribinsk este In stil italian, In care Preasfanta Fecioara Il priveste cu o oarecare tristete pe Fiul sau, Care doarme. Dansa Isi sprijina bratul stang pe o masa. Inscriptia Icoanei are urmatoarea semnificatie: Mantuitorul si binecuvantata Sa Maica vegheaza neIncetat la mantuirea noastra.

O alta Icoana „Ochiul neadormit” se afla In orasul Uglih, In manastirea Botezului Domnului. Si aceasta este straveche si facatoare de minuni. Ea a fost donata manastirii In 1848, de catre A. V. Lebedeva. Este renumita pentru vindecari.

Icoana din Uglih este tot In stil italian. Rugaciunile Inaintea acestei Icoane sunt de tipul: „Preasfanta Fecioara, vegheaza cu ochiul tau cel neadormit asupra noastra, a celor adanciti In somnul cel greu al pacatului, si roaga-L pe Fiul tau pentru noi, sa pazeasca inimile noastre!”

Potrivit altei interpretari, numele Icoanei, „Ochiul neadormit”, Il vizeaza cu precadere pe Hristos, El fiind Cel Care doarme In bratele Maicii Sale. Chiar dormind, Lui Ii pasa de mantuirea oamenilor.

Pe langa Icoanele „Ochiul neadormit”, In stil italian, exista si reprezentari rasaritene ale aceleiasi Icoane. Acestea Il prezinta pe Iisus copil ca de 12 ani, dormind, In timp ce Maica Domnului, alaturi, Ii vegheaza somnul.

Preasfanta Fecioara nu e singura, ci apare Insotita de Ingeri si, In unele reprezentari, de Tatal si de Sfantul Duh. Semnificatia Icoanei este aceeasi: chiar si dormind, Mantuitorul vegheaza si lucreaza la mantuirea oamenilor, In timp ce, In smerenia Sa, Se lasa El Insusi vegheat de Maica nenuntita.

Motivul Mantuitorului Care doarme, fara a uita de mantuirea oamenilor, este si el biblic: „Si intrand El In corabie, ucenicii Sai L-au urmat. ?i iata, furtuna grea s-a facut pe mare, Incat corabia se acoperea de valuri; iar El dormea. Si venind ucenicii la El, L-au trezit, zicandu-I: Doamne, mantuieste-ne, ca pierim! Si Iisus le-a zis: De ce va este frica, putin-credinciosilor? Atunci S-a ridicat, a certat vanturile si marea si s-a facut liniste mare.” (Matei 8, 23-26)

De asemenea, un al treilea tip de Icoane „Ochiul neadormit” Il prezinta pe Hristos Prunc, In mijlocul cetelor Ingeresti, langa Maica Sa care Il vegheaza, Impreuna cu Celelalte doua Persoane ale Sfintei Treimi si, pe margine, cu Sfintii. Este una din Icoanele care Il Infatiseaza cel mai bine pe Hristos: Dumnezeu si Om, Prunc si Atottiitor, Fiu smerit si Stapan.
Icoanele de tipul „Ochiul neadormit” sunt sarbatorite la 29 mai.

©Cercetare si redactare: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.