Icoana Maicii Domnului Mantuirea pacatosilor, 7 martie

Icoana Maicii Domnului „Mantuirea pacatosilor”, 7 martie

„Bucura-te, Ceea ce tii mainile noastre la rugaciune catre Dumnezeu”
O alta Icoana In care Maica Domnului si Fiul sunt Incoronati este „Mantuirea pacatosilor”, foarte venerata In spatiul ortodox rus.

Numele Icoanei provine de la inscriptia de pe ea: „Eu sunt izbavirea pacatosilor, pe care Fiul meu mi i-a Incredintat, sa-i ascult. Celor pe care am bucuria sa-i aud la rugaciune, le voi mijloci bucuria vesnica”.


Fiul o tine pe Maica de doua degete, cu ambele maini. Gestul simbolizeaza Incredintarea Fiului Maicii si, respectiv, Increderea pe care si-o pun crestinii In mila Maicii Domnului.

De aceea, se crede ca Icoana a fost inspirata de un vers de Acatist: „Bucura-te, Ceea ce tii mainile noastre la rugaciune catre Dumnezeu”. Nu se cunoaste perioada cand a fost realizata prima Icoana „Mantuirea pacatosilor”. Una dintre acestea se afla la manastirea Sfantul Nicolae – Odrino, din regiunea Orlov. Ea era asezata Intr-un loc mai putin important, In bisericuta de langa portile manastirii, Intre alte doua icoane vechi. Fiind cu pictura aproape stearsa si plina de praf, nu se putea citi nici macar inscriptia de pe ea. Nu era bagata In seama. Dar In anul 1843 mai multe persoane au visat simultan ca acea Icoana trebuie cinstita, ca facatoare de minuni.

Indata ea a fost mutata In biserica mare si venerata. Multi bolnavi si necajiti s-au grabit spre Inchinare, dar prima minune a avut loc abia In 1844, cand o mama s-a rugat insistent pentru baiatul ei olog, iar el s-a Inzdravenit. Apoi, In timpul unei epidemii de holera, Icoana i-a ocrotit pe credinciosi. De aceea la manastirea din Orlov s-a construit o biserica mare din piatra, cu trei altare, In cinstea Icoanei „Mantuirea pacatosilor”.

O alta Icoana de acest fel se afla la Moscova. Ea a fost pictata la dorinta lui Dimitrii Boncheskul, pentru propria locuinta. In scurt timp ea a devenit izvoratoare de mir tamaduitor, prin care s-au vindecat multi bolnavi. De aceea Icoana a fost mutata In biserica Sfantul Nicolae – Chamovnika. S-a construit si o bisericuta separata, In cinstea Icoanei.

Exista multe alte copii ale Icoanei „Mantuirea pacatosilor”. Dintre ele, una este In Robensk, iar alta In Koret. Icoana este sarbatorita la 7 martie, 29 mai si joi, In saptamana tuturor Sfintilor.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.