Icoana Maicii Domnului a Educatiei, 5 martie

Icoana Maicii Domnului „A Educatiei”, 5 martie

Suprema Invatatura: Hristos e Calea, Adevarul si Viata

Despre aceasta Icoana nu se cunosc foarte multe lucruri. Ea o Infatiseaza pe Maica Domnului, cu Pruncul pe bratul stang. Icoana este renumita pentru multe minuni savarsite, mai ales In legatura cu copiii.


Originalul se gasea odinioara In catedrala Kazan din Moscova, dupa care a disparut sau a fost distrus, In timpul comunismului.

Inaintea copiilor facatoare de minuni ale Icoanei se roaga foarte multi parinti, pentru ajutorul In cresterea copiilor.

In rugaciunea care se citeste Inaintea Icoanei, se arata cum Maica Domnului Ii ajuta pe toti, barbati si femei, dar In special pe mame, pe copiii mici si pe cei Inca nenascuti. Se invoca cererea pastrarii copiilor In frica lui Dumnezeu si In ascultarea de parinti, spre mantuire.

Icoana este de inspiratie bizantina, de tipul Hodeghetria, aflandu-se pe o lista de Icoane vechi. Maica Domnului arata tuturor Calea: Hristos, aceasta fiind suprema Invatatura.

Exista mai multe biserici In lume, mai ales In Rusia, In cinstea acestei Icoane, Intre care cea din satul Novoharitonovo (regiunea Ramensky) si biserica Icoanei „Vospitanie” din Nekrasovka.

©Studiu si analiza Lacasuri Ortodoxe publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.