Icoana Maicii Domnului din Stromin, copie a celei din Cipru – tanara vindecata de inflamarea ganglionilor si de anemie avansata

Icoana Maicii Domnului din Stromin, copie a celei din Cipru – tanara vindecata de inflamarea ganglionilor si de anemie avansata

In satul Stromin, Cuviosul Serghie de Radonej a ridicat o manastire, care s-a numit manastirea Stromin a Adormirii Maicii Domnului, In sec. XIV.

In 1764, manastirea a fost Inchisa, prin hotararea sfantului sinod al Bisericii Ruse. Dependintele s-au prabusit la un moment dat, iar biserica manastirii a fost transformata In biserica de mir.


In 1827, si biserica parohiala, nefiind restaurata, s-a prabusit. Abia atunci, In locul ei enoriasii au ridicat o frumoasa biserica din piatra, In cinstea Adormirii Maicii Domnului, cu doua capele laterale, Inchinate Sfantului Serghie de Radonej si Sfantului Nicolae.
Din vechea manastire s-a pastrat o parte din zidul Imprejmuitor. ?i nu numai…

Icoana Maicii Domnului din Stromin, copie a celei din Cipru – tanara vindecata de inflamarea ganglionilor si de anemie avansata

In 1841, o tanara de 18 ani, pe nume Marta, fiica unui localnic din Stromin, s-a Imbolnavit de scrofuloza (inflamarea ganglionilor cervicali) si scorbut (anemie avansata), suferind din ce In ce mai mult. Fata ajunsese pe moarte. La 7 ianuarie 1841 ea s-a spovedit si Impartasit, crezand ca este pentru ultima data. Numai ca… nu era chiar asa. A visat Icoana Maicii Domnului din Cipru-Stromin, care fusese In vechea manastire. Marta auzea si o voce, care iesea din Icoana si spunea: „Du-ma In casa ta, cere preotului sa spuna o rugaciune cu sfintirea apei, si te vei face bine”.

Marta a povestit rudelor si prietenilor visul repetitiv, apoi a trimis cuvant la preotii bisericii, Intrebandu-i de Icoana. Nimeni nu stia nimic de ea si nu Intelegea la ce Icoana se refera fata. A fost adusa chiar bolnava la biserica, si mutata din loc In loc, sa recunoasca Icoana. Multa vreme au cautat cu totii, fara vreun rezultat. De fapt, era o Icoana veche, de deasupra usilor de la intrarea In curtea bisericii, nebagata In seama de nimeni, uitata. Cand voia sa plece, fata a zarit-o si a strigat: „Ea e!”

La 16 februarie, Icoana a fost dusa In casa bolnavei, Implinindu-se rugaciunea cu sfintirea apei. Indata ea s-a simtit Inzdravenita si a putut duce singura Icoana Inapoi, la biserica. In cateva zile, era perfect sanatoasa. Curand locuitorii din Stromin au venit In numar mare la Icoana care o vindecase pe Marta, pe care o cunosteau cu totii, In stare de boala grava.

Icoana Maicii Domnului din Stromin, copie a celei din Cipru – tanara vindecata de inflamarea ganglionilor si de anemie avansata

S-au citit frecvent rugaciuni, Inaintea Icoanei, pentru oricine a solicitat, si foarte multi s-au vindecat de boli si neputinte. Icoana a fost decorata cu o ferecatura scumpa. Ea o prezinta pe Maica Domnului stand pe tron, cu coroana. Pruncul este tinut pe bratul drept, In atitudine de binecuvantare. Este o copie a Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului din Cipru (sec. IV), de tipul Hodeghetria. Langa Maica Domnului sunt si Sfinti Ingeri.

Minunile Icoanei Maicii Domnului Stromin au fost aduse la cunostinta Sfantului mitropolit Filaret al Moscovei, care le-a recunoscut cu bucurie. Pana astazi Icoana se afla In biserica Nikolo-Golutvin din satul Stromin, fiind sarbatorita la Duminica Ortodoxiei, din Postul Mare. Avand data de sarbatorire variabila, In functie de data Pastelui, Icoana este amintita In sinaxarele ruse la date diferite: 19 februarie, 23 februarie etc. De fapt, minunea pomenita s-a petrecut la 16 februarie, In ziua Trimfului Ortodoxiei si a Inchinarii la sfintele Icoane, din 1841.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.