Icoana Maicii Domnului de la Vilnius, 15 februarie, 26 decembrie – Dar de nunta

Icoana Maicii Domnului de la Vilnius, 15 februarie

Dar de nunta

Se considera ca Icoana Maicii Domnului de la Vilnius este una dintre Icoanele pictate de Sfântul Evanghelist Luca. Ea a apartinut pentru multa vreme familiei imperiale bizantine. Casatorindu-se cu printul Ivan al III-lea al Moscovei (1462-1505), printesa Sofia, din neamul Paleologilor, a adus cu sine Icoana, la Moscova. Era cel mai pretios dar de nunta.


Traditia darului de nunta a continuat. Asadar, atunci când Elena, fiica printului rus, s-a casatorit cu Alexandru, regele Lituaniei, Icoana a ajuns de la Moscova la Vilnius – Lituania, în 15 februarie 1495. Icoana a fost asezata în biserica Sfântului Ioan Botezatorul din Vilnius, unde a fost îngropata domnita Elena. Mai apoi, a fost mutata la mânastirea Sfânta Treime – Vilnius.

Icoana este sarbatorita în Biserica Ortodoxa Rusa la 15 februarie si 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, drept Icoana facatoare de minuni.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.