(15 noi) Icoana Maicii Domnului – Kupiatici – de pe cruce

Ana si Ioachim au descoperit-o, spre vindecarea multora

Aceasta Icoana a fost descoperita pentru prima data de tanara Ana din satul Kupiatici, tinutul Minskului, In anul 1182. In timp ce Isi pastea turma de vite, Ana a observat o lumina neobisnuita In padure, In dreptul unui copac. Pe acesta se afla o cruce, avand In mijloc Icoana Maicii Domnului. Bucuroasa, Ana a luat crucea si a dus-o acasa, dar cand s-a Intors la turma, a observat crucea In acelasi copac. Mergand din nou acasa, cu Icoana ascunsa In san, Ana a remarcat ca „a disparut” si a gasit-o… In copac.

O analiza – Lacasuri Ortodoxe


Informandu-si tatal si pe sateni, cu totii au mers sa se Inchine crucii. Pe locul copacului au ridicat o biserica, iar la crucea cu Icoana au Inceput sa se Intample minuni.

Bisericuta Maicii Domnului, unde se afla crucea, a fost arsa de tatari dupa cativa ani. Crucea a disparut, presupunandu-se ca a ars. Totusi, ea a fost descoperita pentru a doua oara de un calator, numit Ioachim.

Ea a fost asezata atunci In biserica satului Kupiatici. Ioachim s-a stabilit In sat, ca Ingrijitor al bisericii, pentru ca nu dorea sa se desparta de cruce. La Inceputul sec. XVII langa biserica din Kupiatici s-a construit manastirea Kupiatici, care ulterior a fost preluata de catolici, apoi de uniati. Cand au parasit manastirea, calugarii ortodocsi au luat cu ei crucea, ducand-o In catedrala Sfanta Sofia din Kiev, unde se afla si astazi.

Pe cealalta parte a crucii este reprezentata Rastignirea Domnului nostru Iisus Hristos. Mai ales paraliticii care se roaga Inaintea Icoanei de pe cruce sunt vindecati.

Icoana de pe cruce, numita „Kupiatici”, este sarbatorita la 15 noiembrie, conform sinaxarelor ruse.


O analiza – Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.